Οι ΗΠΑ καλούν την Αλβανία να διερευνήσει την διαρροή προσωπικών δεδομένων στις πρόσφατες κοινουβουλευτικές εκλογές

Οι ΗΠΑ καλούν την Αλβανία να διερευνήσει την διαρροή προσωπικών δεδομένων στις πρόσφατες κοινουβουλευτικές εκλογές

Η Αμερικανίδα Πρέσβης στα Τίρανα Yuri Kim προέτρεψε την Αλβανική Εισαγγελία να ερευνήσει τυχόν παραβίαση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων πριν από τις γενικές εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Τη Δευτέρα, η Kim αναδημοσίευσε τη σύσταση του ΟΑΣΕ που δημοσιεύτηκε από τον επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC), Ilirjan Celibashi, η οποία αναφέρει:

«Η Αλβανία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Τα σχετικά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ερευνήσουν διεξοδικά και να κυρώσουν κάθε παραβίαση που επηρεάζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία ».

«Προτρέπουμε τις αρχές να ενεργήσουν βάσει αυτής και άλλων συστάσεων του ΟΑΣΕ για τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Το δικαίωμα των πολιτών να ψηφίζουν ελεύθερα - χωρίς φόβο ή πίεση ή παράνομο δέλεαρ - είναι βασικό για τη δημοκρατία», δήλωσε η Πρέσβης.

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Απριλίου, η διαδικτυακή αλβανική πύλη των μέσων ενημέρωσης Lapsi ισχυρίστηκε ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) διέθετε τα προσωπικά δεδομένα 910 χιλιάδων ψηφοφόρων και τα χρησιμοποιούσε για εκλογικούς σκοπούς.

Ισχυρίστηκε ότι απέκτησε ένα ηλεκτρονικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο περιείχε τις προσωπικές πληροφορίες του περίπου ενός τετάρτου όλων των Αλβανών ψηφοφόρων.

Τα προσωπικά δεδομένα περιλάμβαναν: δεδομένα ταυτότητας, αριθμό τηλεφώνου, εργοδότη, κέντρο ψηφοφορίας, αν το άτομο είναι μετανάστης και σε ποια χώρα, αν είναι υποστηρικτής του ΣΚ ή οποιασδήποτε άλλη παράταξης. Επιπλέον, οι πληροφορίες που διέρρευσαν ισχυρίστηκαν ότι το κυβερνών κόμμα είχε αναθέσει σε ένα άτομο να ελέγξει κάθε άτομο στη λίστα σχετικά με ενημερώσεις των παραπάνω πληροφοριών.

Ο Αλβανός ΠτΔ Ιλίρ Μέτα κάλεσε τους εισαγγελείς να διερευνήσουν το ζήτημα αμέσως.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μέτα και τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα ότι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα διαρρέοντας το έγγραφο στα μέσα ενημέρωσης.

«Γι' αυτό λέω σε όλους τους ανθρώπους πως αυτό έγινε από τον Ιλίρ Μέτα […] μαζί με τον Σαλί Μπερίσα και τον Μπασά, ως μέρος των αποσταθεροποιητικών σχεδίων τους…», δήλωσε τότε ο Ράμα.

Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν ξεκίνησαν καμία έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το κυβερνών κόμμα είχε λάβει παράνομα δεδομένα από το Μητρώο Πολιτικών Μητρώων και τα χρησιμοποίησε για εκλογικούς σκοπούς.

Αντ' αυτού, κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος διέταξε την πύλη Lapsi να υποβάλει τη διαρροή της βάσης δεδομένων και του εξοπλισμού της, η οποία κινδυνεύει να αποκαλύψει την πηγή των μέσων ενημέρωσης.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε τις αλβανικές αρχές να σταματήσουν την κατάσχεση του εξοπλισμού της Lapsi.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου