Η εγκατάλειψη των Βορειοηπειρωτών από την Ελλάδα

Η εγκατάλειψη των Βορειοηπειρωτών από την Ελλάδα

Α, ρε Ελλάδα…

Η εγκατάλειψη της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου είναι γνωστή και αποδείχθηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι Βορειοηπειρώτες ταλαιπωρούνταν κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ, επιπλέον, όταν η Ελλάδα δώριζε εμβόλια σε άλλες χώρες, δεν φρόντισε να δοθούν εμβόλια και για τα μέλη της μειονότητας και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Κάποιοι άλλοι όμως κάθε άλλο παρά έχουν σταματήσει να εποφθαλμιούν τη μειονότητα και την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή. Ενημερωθήκαμε ότι από την τρέχουσα σχολική χρονιά το ρουμανικό ίδρυμα «Nicolae Iorga» έχει σκοπό να ξεκινήσει διάφορες δραστηριότητες στους Αγίους Σαράντα, μεταξύ αυτών και την εκμάθηση της αρουμανικής (αρμανικής-βλάχικης) διαλέκτου στους Αγίους Σαράντα, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για συγκέντρωση υπογραφών ώστε να ανοίξει και σχολείο με τον ίδιο σκοπό στην περιοχή της Αυλώνας.

Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που γίνονται για να βαφτιστούν ρουμανικοί βλαχόφωνοι πληθυσμοί στην Αλβανία, οι οποίοι έχουν διασπαρεί και στον Βορρά της χώρας, ειδικά μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης στην Κορυτσά.

Όμως οι Βλάχοι της Βορείου Ηπείρου ήταν ελληνικής συνείδησης και παιδείας και αυτό καταγράφεται σε πλήθος κειμένων και βεβαίως εκδηλώνεται και από τους ίδιους τους βλαχόφωνους Έλληνες, οι οποίοι για δεκαετίες βρέθηκαν στο στόχαστρο του ρουμανικού αλυτρωτισμού και εθνικισμού…

Πηγή: Το Παρόν

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου