Συμπλήρώθηκαν 66 χρόνια από τον σύγχρονο διωγμό των Ελλήνων της Πόλης

Συμπλήρώθηκαν 66 χρόνια από τον σύγχρονο διωγμό των Ελλήνων της Πόλης

Εξηνταέξι χρόνια συμπληρώθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου από το πογκρόμ των Ελλήνων της πόλης

Μια μαύρη επέτειος με ολέθριες συνέπειες στον ελληνισμό της Ανατολής. Σε ό,τι αφορά τον όρο «πογκρόμ», που έχει καθιερωθεί στο διεθνές λεξιλόγιο και έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας κατά των μειονοτικών ομάδων, προερχόμενο από το "громить" (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω», είναι μια μαζική και οργανωμένη επίθεση εναντίον συγκεκριμένης ομάδας ατόμων για λόγους είτε εθνικής καταγωγής είτε θρησκευτικής πεποίθησης, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικούς χώρους κοκ).

Πόσοι όμως από μας –ιδίως τους νεότερους- γνωρίζουν για τη «μαύρη» αυτή επέτειο της απηνούς δίωξης των Ελλήνων Χριστιανών της Κωνσταντινούπολης, το οποίο οδήγησε στον ξεριζωμό της πλειοψηφίας των Ελλήνων της Πόλης;

Κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα, 6 Σεπτεμβρίου 1955, ξεκινάει στην Κωνσταντινούπολη το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων. Αφορμή ήταν το πρωτοσέλιδο μιας Τουρκικής εφημερίδας της Ισταμπούλ Εξπρές, η οποία έγραψε: «Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ». Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά προβοκάτσια που έγινε από δύο Τούρκους υπαλλήλους του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έβαλαν βόμβα στην αυλή του και έγινε ισχυρή έκρηξη σε ένα σπίτι το οποίο δεν ήταν του Κεμάλ, αλλά στο όνομα της "ελληνοτουρκικής φιλίας" ο Ιωάννης Μεταξάς έδιωξε την Μικρασιατική και προσφυγική οικογένεια Σεραφείμιδη και το βάπτισε ως σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ένα χωριό του Λαγκαδά με το όνομα Χρυσαυγή ή Σαρίνγκερ. Οι Ελληνικές Αρχές συνέλαβαν τους δράστες της έκρηξης. Ήταν ο φύλακας του προξενείου Χασάν Μεχμέτογλου και ο συνεργός του, Οκτάι Εγκίν, μουσουλμάνος από τη Θράκη. Επρόκειτο για πράκτορες της Τουρκικής Αστυνομίας, ωστόσο το τουρκικό κράτος δεν έχει παραδεχτεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Το σύνθημα για το πογκρόμ δόθηκε. Οι μαρτυρίες περιγράφουν πως ο όχλος μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη με κάθε είδους μέσο, από διάφορες περιοχές της Τουρκίας, ακόμη και από τα βάθη της Ανατολίας. Στο πλήθος μοιράστηκαν λοστοί, ενώ τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων είχαν σημαδευτεί από την προηγούμενη νύχτα. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό της Πόλης. Μεγάλο ρόλο στα «Σεπτεμβριανά» όπως ονομάστηκαν τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955, έπαιξε και η Βρετανική προπαγάνδα ξεσηκώνοντας του Τούρκους εναντίον των Ελλήνων ως αντίποινα για το Κυπριακό. Από τους 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την εποχή στην Πόλη, τα χρόνια που ακολούθησαν ο αριθμός τους συρρικνώθηκε σταδιακά σε λίγες χιλιάδες. Τελικά αποδείχθηκε ότι το πογκρόμ είχε οργανωθεί από την ίδια την κυβέρνηση Μεντερές. Την αποκάλυψη έκαναν οι ίδιοι οι Τούρκοι όταν οι στρατιωτικοί κατέλαβαν το 1960 την εξουσία και κάθισαν στο σκαμνί την πρώην πολιτική ηγεσία. Καταδίκασαν τον πρώην πρωθυπουργό Μεντερές σε θάνατο δι' απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961.

«Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει», έλεγε ο Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος George Santayana (1863-1952) και μεις ως λαός δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχνάμε τέτοια γεγονότα, αφού το μέλλον ενός έθνους, ενός λαού, όπως σωστά έχει ειπωθεί, φτάνει τόσο μακριά όσο και η ιστορική τους μνήμη. Ο απροκάλυπτος και κατ΄εξακολούθηση προκλητικός νεοοθωμανισμός του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική μας ακεραιότητα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόσο από την πλευρά του επίσημου ελληνικού κράτους όσο και από το λαό μας. Η πολυεπίπεδη διπλωματική μας εγρήγορση κρίνεται επιβεβλημένη, όπως και η αμυντική μας, με αποτρεπτικές πάντα ικανότητες, θωράκιση. Δυστυχώς, το ρωμαϊκό πρόσταγμα "si vis pacem, para bellum", «αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», όσο πολεμοκάπηλο κι αν ηχεί, και είναι, αποτελεί στο σημερινό διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι μια πραγματικότητα, την οποία αποτελεί στρουθοκαμηλισμό να αγνοούμε.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου