Το State Department ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Το State Department ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Επί τη ευκαιρία των 50 χρόνων από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το State Department, μέσω του εκπροσώπου του Νεντ Πράις, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν, με αποτέλεσμα να κλείσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ένα εκπαιδευτήριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτουργούσε για 127 χρόνια και το κλείσιμο της, στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή κατάρτισης ορθοδόξων κληρικών στην Τουρκία, την πατρίδα του για 1.690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας.»

Η Ιερά Θεολογικὴ Σχολή της Χάλκης ήταν αποτέλεσε την κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μέχρι και το έτος 1971, όταν το Τουρκικό κράτος αποφάσισε δια νόμου να διακόψει μια για πάντα την λειτουργία της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου