Συνάντηση της «ΑΣΑ» με τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Συνάντηση της «ΑΣΑ» με τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Σε δελτίο τύπου προχώρησε η Ανεξάρτητη Συμμαχία Αττικής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες φοιτητές στην Ελλάδα, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο Επικεφαλής της Ανδρέας Κούρτης με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο. Ακολουθεί η αναλυτική ενημέρωση:

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες φοιτητές του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αγγελο Συρίγο πραγματοποίησε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής κ. Ανδρέας Κούρτης. Τον Επικεφαλής της παράταξης συνόδευαν στη συνάντηση τα μέλη της ΑΣΑ, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων κα. Αννίτα Σέβα - Αγκόλι, ο Διοικητικός Διευθυντής Διαγνωστικού Κέντρου κ. Φάνης Καλυβιώτης και ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Σταύρος Κολιός.

Αντικείμενο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες φοιτητές που διαβιούν στην Ελλάδα και στην Αλβανική επικράτεια ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού που παρατηρούνται στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία.

Ο Επικεφαλής της παράταξης, ανοίγοντας τη συζήτηση ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό για την συνάντηση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα». Ο κ. Κούρτης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών φοιτητών σημειώνοντας πως είναι πολλά. Ως περισσότερα άμεσα, τέθηκαν τα θέματα της χορήγησης υποτροφιών για όλους τούς υποψηφίους φοιτητές, της παροχής δωρεάν στέγασης σε φοιτητική εστία στους υποψήφιους φοιτητές καθώς και η αναβάθμιση και στήριξη των μειονοτικών σχολείων στην Βόρειο Ήπειρο. «Βασικός στόχος της ΑΣΑ αποτελεί η επένδυση στην παιδεία και την επιμόρφωση γιατί πιστεύουμε ότι οι πολιτιστικές αξίες είναι αυτές που προσδιορίζουν την μοίρα του Βορειοηπειρωτικού λαού. Τα παιδιά μας, οι φοιτητές μας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους και για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, χρειάζονται εφόδια, χωρίς οικονομικές, μορφωτικές, διακρίσεις και ανισότητες. Προσπαθούμε να μην αφεθεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Βόρειος Ήπειρος, να ερημώσει και διεκδικούμε ένα σχέδιο ανάπτυξης για τα χωριά μας με σύγχρονες υποδομές και σύγχρονη παιδεία και για αυτό θα θέλαμε την έμπρακτη στήριξη σας στο δύσκολο αυτό έργο μας», τόνισε ο κ. Κούρτης.

Τα μέλη της παράταξης, από την πλευρά τους, επανέλαβαν αναλυτικά στη συνάντηση τα αιτήματά τους σχετικά με τα προβλήματα που τους αφορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μεταξύ άλλων η παροχή δωρεάν στέγασης σε φοιτητική εστία για όλους τούς υποψηφίους φοιτητές και η παροχή περισσότερων υποτροφιών, αν είναι δυνατόν για όλους τούς υποψηφίους φοιτητές. Παράλληλα, επισήμαναν το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των υποτροφιών, με πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν ακόμη και τον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται ακόμα και να διακόψουν τις σπουδές τους, διότι το μόνο τούς εισόδημα προέρχεται από την υποτροφία. Επιπλέον, έθεσαν στον Υφυπουργό, το ενδεχόμενο παροχής δωρεάν φροντιστηρίων σε υποψήφιους φοιτητές, καθώς όλοι οι υποψήφιοι, δεδομένης της κατάστασης των μειονοτικών σχολείων, αδυνατούν να προετοιμαστούν καταλλήλως και αναγκάζονται να κάνουν φροντιστήρια στην Αθήνα, τα οποία είναι αρκετά κοστοβόρα για τον κάθε υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων διαμονής και σίτισης. Τέλος, αναφέρθηκαν σε τρόπους αναβάθμισης και στήριξης των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, πρωτίστως με εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν οι νέοι και οι νέες τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο κ. Υφυπουργός από πλευράς του, άκουσε με ενδιαφέρον τα ζητήματα που τέθηκαν, περιέγραψε τους στόχους και τις προθέσεις του και τόνισε ότι θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην ανάδειξη και προώθηση των ζητημάτων. Ταυτόχρονα, ο κ. Συρίγος, δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος απέναντι στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ενώ εξέφρασε την υποστήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις του Επικεφαλής και των μελών της παράταξης.

Ο Επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης, ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό και τόνισαν πως ευελπιστούν στην κατανόηση των προβλημάτων και την από κοινού εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων για το καλό των Βορειοηπειρωτών Φοιτητών.

Διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η κοινή πρόθεση για ενισχυμένη συνεργασία στο μέλλον.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου