Η αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αλβανία για το Διάταγμα Μπάιντεν

Η αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αλβανία για το Διάταγμα Μπάιντεν

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα, για το διάταγμα που ενέκρινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τις κυρώσεις θα επιβάλλονται στα άτομα που εμπλέκονται σε αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες ενέργειες στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Αμερικανική Πρεσβεία σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αναφέρει πως η εντολή Μπάιντεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με το έργο των ΗΠΑ και τις ΕΕ ούτως ώστε η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να προσχωρήσει στις ευρωπαϊκές και στις ευρωατλαντικές δομές. Επίσης προσθέτει πως η εντολή αποτελεί ένα ζωτικό μέσο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ακόμη, η Αλβανία εντάσσεται για πρώτη φορά στην εκτελεστική εντολή του Αμερικανού Πρόεδρου.

Το πλήρες μήνυμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ:

«Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε χθες ένα νέο Εκτελεστικό Διάταγμα (Ε.Ο.), επιτρέποντας τη χρήση κυρώσεων κατά των προσώπων που εμπλέκονται σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με προσπάθειες που απειλούν την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα που υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες και εμπλέκονται στη διαφθορά σε σχέση με την περιοχή μεταξύ και άλλων δραστηριοτήτων.

Μια σαφής αναφορά στην Αλβανία καθιστά σαφές ότι το Εκτελεστικό Διάταγμα είναι σύμφωνο με το έργο που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενσωμάτωση της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Η χθεσινή εκτελεστική εντολή είναι ένα ζωτικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου.»

Η παρουσία των Αμερικανών αξιωματούχων στην Αλβανία το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο εμφανής, ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να προβληματίζει τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας στη χώρα, είναι κατά πόσο οι Αμερικανοί έχουν ταχθεί υπέρ της σωστής εφαρμογής του Νόμου περί Μειονοτήτων, ο οποίος χρήζει σοβαρών διορθώσεων, αλλά και άμεσης εφαρμογής.

Για να επιτύχουν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, θα πρέπει να τηρηθούν και να εφαρμοστούν επακριβώς, με την επιτήρηση του δυτικού παράγοντα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου