Σύγχρονα «ξύλινα τείχη» και πολλαπλασιαστές ισχύος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Σύγχρονα «ξύλινα τείχη» και πολλαπλασιαστές ισχύος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού που θα εξισορροπήσει και θα ανατρέψει την εξοπλιστική υπεροπλία των Τούρκων στο Αιγαίο την είχαν επισημάνει από πενταετίας τουλάχιστον η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του τόπου μας. Γι' αυτό και ενέταξαν εξ αρχής την αναβάθμιση του Στόλου στο φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται σταδιακά μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της ελληνοαμερικανικής «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021, αντίστοιχα, με στόχο τη μεγέθυνση του πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα αποτροπής της Τουρκίας.

Στη φαρέτρα της εθνικής επαγρύπνησης που υψώνει απροσπέλαστο τείχος απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό προσθέτοντας και διπλωματικό οπλοστάσιο στον εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό του Στόλου μας, με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

Καθ' οδόν ωστόσο προς τον επιδιωκόμενο στόχο, προέκυψαν κάποια προβλήματα. Προβλήματα ουσίας (στην περίπτωση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού), τα οποία κατέστησαν απαραίτητη την ανάγκη να υψωθεί και ένα δεύτερο τείχος απέναντι στη μιζέρια, την αναβλητικότητα και την ανικανότητά μας να αντιληφθούμε ότι πολλαπλασιαστής ισχύος είναι και ο εκσυγχρονισμός της Αμυντικής Βιομηχανίας μας.

Προϋπόθεση βέβαια γι' αυτόν ήταν η προοπτική καινοτομίας και ενίσχυσης της αυτάρκειας, δεδομένου ότι οι αμυντικές ανάγκες μας δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς και - λόγω ακριβού κόστους (3,01 του ΑΕΠ) - αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι από τον Μάρτιο του 2023 και εντεύθεν άρχισαν να παραδίδονται στο ΠΝ απ' τα εκσυγχρονισμένα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πάνω από 15 πλοία, ενώ το 2014 οι επενδύσεις του ομίλου Onex στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας έφτασαν τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλαπλασιαστής ισχύος όμως είναι και η ενίσχυση πληρωμάτων των πλοίων μας. Η προσέλκυση ικανών και «καθαρών μυαλών» για κάλυψη θέσεων προσωπικού σε αυτά, δεδομένου ότι αυξάνεται με τον χρόνο η τάση φυγής απ' τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα από το Πολεμικό Ναυτικό.

Κι αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι - αν δεν υποστηρίζονται από έμψυχο υλικό - δεν έχουν νόημα η διοικητική αναδιάρθρωση και τα εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα (προμήθεια τριών + μίας φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό και 16 κύριων Μονάδων με αντιαεροπορικά όμοια του «θόλου» ως το 2035).

Είναι δυσοίωνο το γεγονός, σημειωτέον (για να επανέλθω στο θέμα του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του υγειονομικού) ότι οι νέοι και οι νέες μας σήμερα ελκύονται όλο και λιγότερο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για πολλούς λόγους, ενώ οι υπηρετούντες στα πολεμικά πλοία - άνδρες και γυναίκες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες - δεν επαρκούν, για να διατηρήσουν αξιόμαχο το Στόλο μας.

Για τον λόγο αυτό είναι απαιτητό να δοθούν κίνητρα προς επαύξηση των πληρωμάτων των πλοίων του και ενίσχυσή τους με - ενταγμένη σε πρόγραμμα καθημερινής βάσης - ειδική διάλεκτο ενθάρρυνσης, ώστε τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να ενστερνιστούν την αξία της προσήλωσης και του χρέους προς την πατρίδα.

Να λειτουργούν με σεβασμό στους θεσμούς και τις δομές και να επιδεικνύουν ομοψυχία και ευσυνειδησία. Να είναι προετοιμασμένοι για πράξεις γενναιότητας και αυταπάρνησης, όταν το απαιτήσει το εθνικό μας συμφέρον, και να αισθάνονται ως ύψιστο χρέος το ότι φυλάττουν τις θαλάσσιες Θερμοπύλες της χώρας μας.

Για την τιμή των όπλων, της πατρίδας και των αξιών της, ωστόσο - πέρα από ψυχική ενθάρρυνση - τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού χρειάζονται ηθική και υλική στήριξη απ' την ελληνική Πολιτεία, ώστε να κλείσουν τα στόματα συνδικαλιστών οι οποίοι ενσπείρουν συστηματικά ζιζάνια διχασμού και κομματισμού με αφορμή την ανυπαρξία εθνικού φρονήματος λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Κάτι που αντιμετωπίστηκε ήδη με έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού στα τέλη του 2024, ενώ η Βουλή αποφάσισε να παράσχει στήριξη 593.500 ευρώ στα παιδιά των πεσόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το 2025. Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όμως, ζητούν και «έμπρακτη επαγγελματική» στήριξη, που παραπέμπει στην αξιοκρατία.

Την αξιοκρατία η οποία - όλο και πιο συχνά - παρακάμπτεται στο θέμα υπηρεσιακής εξέλιξης (βλ. κλίμακα ιεραρχίας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων) προκαλώντας έριδες μεταξύ των βαθμίδων προσωπικού και αποπροσανατολισμό από τον διττό στόχο: Αυτόν της εθνικής και κοινωνικής προσφοράς στην πατρίδα και την κοινωνία.

Η έλλειψη στελεχών με δεκαετίες εμπειρίας, λόγω απανωτών παραιτήσεων ή αναγκαστικής αποστρατείας λόγω ηλικίας στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, άφησε εμφανή κενά σε κρίσιμους κλάδους που απαιτούν υψηλή τεχνική κατάρτιση και εμπειρία. Αυτά, αν δεν καλύφθηκαν ήδη, πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της Τουρκίας.

Της Τουρκίας η οποία δεν διαθέτει μεν παράδοση ναυτοσύνης όπως εμείς (με επιπρόσθετο πρόβλημα τη φυλάκιση έμπειρων αξιωματικών της λόγω άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν το 2016), αλλά έχει σύγχρονα πλοία που επιχειρούν ως μονάδες και συνεργάζονται με άλλους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και με ξένα σκάφη χωρών του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο διεθνών καθηκόντων της Τουρκίας στη Συμμαχία..

Επιπλέον, οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται μόνιμα σε διαρκή ετοιμότητα και γι' αυτό έχουν διευρυνόμενες δυνατότητες και εξυπηρετούν τη στρατηγική αυτονομίας και αλλαγής στη δυναμική των ναυτικών τουρκικών βάσεων στο Αιγαίο (Σμύρνη, Φώκαια, Μαρμαρίδα, Αλεξανδρέττα).

Όπερ σημαίνει ότι αυτές είναι «ετοιμοπόλεμες», ενώ οι νέες φρεγάτες τους έχουν εκσυγχρονιστεί εξοπλιστικά με πυροβόλο 76 χιλιοστών Super Rapid και τέσσερις εκτοξευτήρες πυραύλων επιφανείας ATMACA, για πιθανή αποστολή με αφορμή τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις επί προεδρίας Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σε απάντηση του κρεσέντο των τουρκικών ναυπηγήσεων, το ΥΠΕΘΑ θα εξοπλίσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με επιπλέον πυραύλους κατά πλοίων, βεληνεκούς από 180 έως και 200 χιλιόμετρα σε επάκτιες συστοιχίες, ενώ σχεδιάζει να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου - που μπήκαν στο στόχαστρο της Τουρκίας - «σε... φρεγάτες με πυραύλους» .

Αν γίνει πράξη αυτό - και δεν περιοριστούμε στα λόγια, όπως το συνηθίζουμε σε πολιτικό επίπεδο - θα έχουμε λόγο να λέμε ότι τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή του 5ου αι. πΧ (Ναυμαχία Σαλαμίνας. 480 π Χ) αναβιώνουν τον 21ο αιώνα μ. Χ, ενισχυμένα με φρεγάτες FDI, υποβρύχια με αντιπλοϊκούς - και όχι μόνο - πυραύλους, οι οποίοι θα καλύπτονται κατά τόπους από αντιαεροπορικούς και αντι-drone θόλους... διασποράς, με θέατρο επιχειρήσεων το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ετοιμάζεται να δράσει (για λογαριασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας») ο αντίπαλος, τουρκικός στόλος.

Κρινιώ Καλογερίδου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια