Για ελληνικό προξενείο στη Χιμάρα θα μιλήσει κανένας;

Για ελληνικό προξενείο στη Χιμάρα θα μιλήσει κανένας;

Η Αθήνα αδρανεί, τα Τίρανα προχωρούν – Η ανισορροπία στη διπλωματία των δυο χωρών.

Η πρόσφατη δήλωση του Έντι Ράμα κατά την ομιλία του στην Κρήτη για το επικείμενο άνοιγμα αλβανικού προξενείου, επανέφερε στο προσκήνιο την ανισόρροπη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Τη στιγμή που η κυβέρνηση των Τιράνων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί μια αδικαιολόγητα παθητική στάση απέναντι στα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Η Ελλάδα δεν έχει θέσει ποτέ σοβαρά το ζήτημα της δημιουργίας προξενείου στη Χιμάρα ή στους Αγίους Σαράντα, περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπου χιλιάδες Έλληνες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πιέσεις, καταπατήσεις περιουσιών και αποκλεισμό από κρατικές δομές της Αλβανίας. Οι συγκεκριμένες περιοχές, σήμερα υπάγονται στο προξενείο Τιράνων, δηλαδή στην έδρα της Ελληνικής Πρεσβείας περίπου 4 ώρες ταξίδι με αυτοκίνητο. Η απουσία ελληνικής διπλωματικής εκπροσώπησης στις περιοχές αυτές είναι αποκαλυπτική της διαχρονικής αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως η Αλβανία δρα μεθοδικά και με σχέδιο για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων στην Ελλάδα, μάλιστα η εξωτερική πολιτική της είθισται να μην μεταβάλλεται ανάλογα με το ποιος κυβερνά την χώρα, αλλά παραμένει σταθερή στα φλέγοντα ζητήματα. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται σε ρόλο θεατή και επιλέγει την αδράνεια, επιτρέποντας στα Τίρανα να υλοποιούν την πολιτική τους χωρίς καμία αντίσταση. Οι ελληνικές κοινότητες στη Βόρεια Ήπειρο αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να εστιάζει σε μια ανούσια «καλή γειτονία», που μόνο η Ελλάδα φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όφειλε να έχει ήδη αντιδράσει με απαιτήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία, ξεκινώντας από την ίδρυση ενός προξενείου στη Χιμάρα, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία και την εξυπηρέτηση των αναγκών της ελληνικής μειονότητας. Αντί γι' αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών αρκείται σε χλιαρές δηλώσεις και στη διατήρηση μιας πολιτικής χαμηλών τόνων, που μόνο ως οπισθοχώρηση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η αδιαφορία αυτή δεν αποτελεί απλώς μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, αλλά υπονομεύει ενεργά τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Όσο η Αθήνα συνεχίζει να δείχνει ανοχή και υποχωρητικότητα, τόσο περισσότερο η Αλβανία θα αποθρασύνεται, διεκδικώντας όλο και περισσότερα, ενώ οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου θα παραμένουν στο έλεος μιας πολιτικής που επιχειρεί συστηματικά να τους αποδυναμώσει.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, το τίμημα θα είναι βαρύ. Η ελληνική μειονότητα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, η ελληνική επιρροή στην περιοχή θα αποδυναμωθεί και η Αθήνα θα καταστεί θεατής σε εξελίξεις που θα έχουν μόνιμες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια