Der Standard: Κέντρα στην Αλβανία: Η Μελόνι δοκιμάζει ξανά – αυτή τη φορά με εγκληματίες

Der Standard: Κέντρα στην Αλβανία: Η Μελόνι δοκιμάζει ξανά – αυτή τη φορά με εγκληματίες

Οι περισσότεροι μετανάστες δεν είχαν ιδέα τι τους συνέβαινε: ξύπνησαν μέσα στη νύχτα από Πέμπτη προς Παρασκευή στα κελιά τους, τους πέρασαν χειροπέδες και τους μετέφεραν με λεωφορεία στο νότιο ιταλικό λιμάνι του Μπρίντιζι. Μόνο στο λιμάνι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι επρόκειτο να μεταφερθούν στα ιταλικά κέντρα απέλασης στην Αλβανία – και έτσι ακριβώς έγινε. Με το πολεμικό πλοίο Libra οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Σενγκίν και από εκεί στο κέντρο κράτησης του Γιάντερ, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο μέσα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τις ιταλικές αρχές στην Αλβανία προέρχονται από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Νιγηρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Πριν από τη μεταφορά τους στην Αλβανία, οι συνολικά 40 μετανάστες κρατούνταν σε διάφορα κέντρα απέλασης σε όλη την Ιταλία. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη ποινικό παρελθόν: πέντε είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα, ένας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κάποιοι άλλοι για κλοπές, οικονομικά εγκλήματα και αντίσταση κατά της αρχής. Υπήρχαν όμως και άτομα χωρίς ποινικό μητρώο. Όλοι πάντως είχαν ένα κοινό: δεν διέθεταν άδεια παραμονής στην Ιταλία και είχαν λάβει διαταγή απέλασης. Πλέον, προβλέπεται να απελαθούν από την Αλβανία προς τις χώρες καταγωγής τους μέσα σε διάστημα το πολύ 18 μηνών.

Κόστος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ

Η μεταφορά – την οποία η ιταλική αντιπολίτευση αποκαλεί «εκτόπιση» – των 40 μεταναστών που πρόκειται να απελαθούν από την Ιταλία στην Αλβανία, αποτελεί ήδη την τέταρτη προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να ενεργοποιήσει τη λειτουργία των εξωεδαφικών κέντρων κράτησης, τα οποία έχουν ήδη κοστίσει στους Ιταλούς φορολογούμενους περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα δύο αυτά κέντρα αποτελούν προϊόν μιας διμερούς συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ρώμης και Τιράνων και υπάρχουν από το φθινόπωρο του 2024. Μέχρι τώρα, όλες οι προηγούμενες απόπειρες της κυβέρνησης να μεταφέρει αιτούντες άσυλο στα αλβανικά κέντρα κράτησης και να τους υποβάλει εκεί σε μια επιταχυμένη διαδικασία ασύλου διάρκειας το πολύ 30 ημερών, απέτυχαν λόγω των αντιρρήσεων των ιταλικών δικαστηρίων.

Με τη νέα της προσπάθεια να εγκλείσει μετανάστες στην Αλβανία, η Μελόνι εγκαταλείπει εν μέρει τον αρχικό σκοπό των κέντρων: Αρχικά, τα κέντρα απέλασης προορίζονταν αποκλειστικά για άνδρες που είχαν φτάσει με βάρκα από «ασφαλείς χώρες καταγωγής» και δεν είχαν καμία πιθανότητα να πάρουν άσυλο. Πράγματι, οι πρώτοι μετανάστες που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία είχαν εντοπιστεί από την ιταλική ακτοφυλακή στη θάλασσα και οδηγήθηκαν απευθείας στα εξωεδαφικά κέντρα, χωρίς να πατήσουν ποτέ σε ιταλικό έδαφος.

Αντιθέτως, οι νέοι «φιλοξενούμενοι» των κέντρων είναι αποκλειστικά άτομα που ήδη βρίσκονταν στην Ιταλία.

Αυτοτραυματισμοί στα κέντρα κράτησης

Η αλλαγή του αρχικού σκοπού των κέντρων κατέστη δυνατή με διάταγμα που ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση στις 28 Μαρτίου. Το αν αυτή η αλλαγή χρήσης συμφωνήθηκε με την αλβανική κυβέρνηση και αν θα αντέξει σε νομικό έλεγχο από ιταλικά δικαστήρια παραμένει αβέβαιο.

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Σεσίλια Στράντα, επέκρινε την ακινητοποίηση των κρατουμένων με χειροπέδες, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν τους επετράπη να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους. Σύμφωνα με την ίδια, οι κρατούμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν ήδη σημειωθεί τρία περιστατικά αυτοτραυματισμών.

Ο συνάδελφός της, Αλεσάντρο Τσαν, κάλεσε την πρωθυπουργό Μελόνι «να σταματήσει να μιμείται τον φίλο της Ντόναλντ Τραμπ και να παραδεχτεί την αποτυχία του αλβανικού μοντέλου».

Πηγή: derstandard.at
photos: REUTERS/Florion Goga & IMAGO/Armando Babani

Σχετικά άρθρα


Σχόλια