Παρά το στενό μαρκάρισμα του διεθνούς παράγοντα και ειδικά της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Τίρανα, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προχωρήσουν συναινετικά την μεταρρύθμιση της εκλογικής νουθεσίας και πρακτικής, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο συγκρουσιακή απ' ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της κοινής Πολιτικής Επιτροπής Διαλόγου. Οι προσδοκίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ και δευτερεύοντος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα καθώς και του Βρετανού Πρέσβη για ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα αγγίξει την ουσία του εκλογικού συστήματος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση περισσότερο προσβλέπουν σε μια άνευ ουσίας τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Να επισημανθεί ότι η διαδικασία κινείται εκτός κοινοβουλευτικής πρακτικής δεδομένου ότι η αντιπολίτευση από το Φλεβάρη του 2019 έχει παραιτηθεί της Βουλής σύσσωμη. Έτσι η Πολιτική Επιτροπή Διαλόγου είναι μια εφεύρεση προκειμένου βρεθεί φόρμουλα επιστροφής του ΔΚ και των συμμαχικών του κομμάτων στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμών. Τα κόμματα είχαν υποσχεθεί να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως την 31η Μαϊου, ώστε ο Ιούνιος να έβρισκε τη χώρα με ουσιαστική πρόοδο στην αναζήτηση και εξεύρεση της απαραίτητης εκτόνωσης ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαδικασίες ένταξης με την ΕΕ.

Η προθεσμία βέβαια παραβιάστηκε αλλά και οι απαραίτητοι συμβιβασμοί φαίνονται προς το παρόν τουλάχιστον αδύνατη πιθανότητα.

Η κουλτούρα που η πολιτική τάξη κληρονομεί απ' το κομουνιστικό παρελθόν και παρόλο που έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την πτώση του και επί το πλείστον το πολιτικό προσωπικό έχει πλέον ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζει βαθιά τα πράγματα. Όπως επέδειξε και η περίπτωση με το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στο κέντρο των Τιράνων, στη χώρα είναι ευκολότερο να συγκρουστούν παρά να συναινέσουν και συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις.

Καταστάσεις έκτακτες για την κοινωνία όπως αυτή με την Πανδημία, που κατά τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θα βυθίσει στην απόλυτη φτώχεια πλέον του 40% του πληθυσμού της χώρας, δεν συγκινούν τα κόμματα και τις ηγεσίες τους.

Ωστόσο όμως και παρά την κρίση αυτή που δεν αποτελεί καινούργιο στοιχείο για τα δεδομένα της Αλβανίας, τα σενάρια για εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο που έρχεται, αποκτούν πλέον βάση. Τα σενάρια πληθαίνουν χωρίς να αναφέρουν εάν θα αφορά σε πρόωρες γενικές εκλογές ή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δεύτερες είναι πολύ πιο πιθανές. Οι διαδικασίες που έγιναν πέρυσι τον Ιούνιο ήταν χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου σχεδόν μονοκομματικές με συνέπεια να έχουν παραβιαστεί ουσιαστικά οι προδιαγραφές της Κάρτας της Κοπεγχάγης για τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Επί το πλείστον πρέπει να υπάρξει και ένας λόγος επιστροφής της αντιπολίτευσης στο σύστημα. Η ανωμαλία όπου η αντιπολίτευση είναι εκτός κάθε πολιτειακού θεσμού τόσο της Βουλής όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Αυτό στην ουσία την καθιστά σε καθεστώς ήμιπαρανομίας και δύναται να επιφέρει άλλες επιπτώσεις εάν διαιωνιστεί επί μακρόν. Είναι αυτός ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ επιβλέπουν από πολύ κοντά και πιέζουν στην συντήρηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Τούτο μάλιστα σε συνδυασμό με μια ανάλογη υπό ανάφλεξη εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Θα ήταν κατά συνέπεια ένα καλό αντάλλαγμα στο ΔΚ η διενέργεια τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο που δεν θα ενοχλούσε ιδιαίτερα ούτε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της συμμετοχής της αντιπολίτευσης τόσο στην προετοιμασία των γενικών εκλογών όσο και σε αυτές αυτού καθ εαυτού.

tachydromos.gr