Η ΣΦΕΒΑ εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για το "πράσινο φως" που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Δυστυχώς η προϊστορία των παραχωρήσεων προς την γειτονική μας χώρα, από την άρση του εμπολέμου το 1987, την είσοδο της Αλβανίας στη ΔΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς τη δεκαετία του 1990, μέχρι την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009, αποδεικνύουν μία πικρή αλήθεια. Ότι η Αλβανία δίνοντας κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, έπαιρνε το μέγιστο των διεκδικήσεών της από την χώρα μας, χωρίς να τηρεί στην ουσία καμία από τις δεσμεύσεις της. Από όλα όσα υποσχέθηκε στο πέρασμα των χρόνων η Αλβανία, το μόνο που πραγματοποιήθηκε με πολλή καθυστέρηση είναι η μερική τακτοποίηση του ζητήματος των άταφων ηρώων του έπους του 1940 με πάνω από 10 χρόνια καθυστέρηση από την αρχική συμφωνία.

Ιδιαίτερα σήμερα που η Αλβανία σχεδιάζει την μεταφορά 30.000 παράνομων μεταναστών σε δομές πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα σε συνεργασία με την Τουρκία είναι προφανές ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να επαγρυπνεί. Η απειλή πια αφορά όχι μόνο την επιβίωση και προστασία των ηλικιωμένων που έχουν απομείνει στα χωριά της μειονότητας αλλά και την ίδια την ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας, καθώς με το προηγούμενο της ασύμμετρης απειλής στον Έβρο το τελευταίο μήνα, δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού και στα βόρεια σύνορά μας.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς το επιχείρημα "βάζουμε την Αλβανία στους διεθνείς οργανισμούς για να την ελέγχουμε από μέσα" έχει αποδειχθεί έωλο και αποτυχημένο, συντελώντας σταδιακά στην αποδυνάμωση της ελληνικής μειονότητας.

Οι καιροί ου μενετοί!

ΣΦΕΒΑ, 26/3/2020