Απάντηση στους Χιμαραίους (HSA) συνηγόρους του Ράμα

Απάντηση στους Χιμαραίους (HSA) συνηγόρους του Ράμα

Η Himarrioton Society of America θέλει να κάνει την Χιμάρα Μονακό για να βρουν δουλειά οι φτωχοί Χιμαραίοι στις επενδύσεις των Αμερικανών.

Απαντώντας στην ανακοίνωση των φορέων της Χιμάρας, ο πρόεδρος της HSA π. Κοσμάς Καραβέλας, προσπαθεί να αποδομήσει τα επιχειρήματά τους, δημιουργώντας ένα αφήγημα με βασικό επιχείρημα ότι ο νέος νόμος – στην κατάρτιση του οποίου ο ίδιος συμμετείχε όπως τονίζει – θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους Χιμαραίους καθώς θα δώσει την δυνατότητα μέσω της παραχώρησης γης σε επενδυτές, να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στον τόπο οι οποίες θα φέρουν δουλειές για τους άνεργους Χιμαραίους και την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σημειώνουμε πως όσο και αν μοιάζει ειρωνεία, η παραπάνω πρόταση είναι ακριβής απόδοση του αγγλικού κειμένου.

Την ώρα που ο Ράμα πιέζεται όσο ποτέ να λύσει το περιουσιακό και είναι θεωρητικά στρυμωγμένος και αναγκασμένος να κάνει παραχωρήσεις, βρίσκει υποστήριξη εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς: σε Χιμαραίους.
Και ποιους Χιμαραίους;

Αυτούς που θεωρητικά δεν τον έχουν καμία ανάγκη. Όχι στην εκλογική του πελατεία. Όχι σε αυτούς που εύκολα θα μπορούσαν να εκβιαστούν λόγω δουλειάς ή κάποιας αδυναμίας ή κάποιας συναλλαγής με το δημόσιο.

Αλλά σε κάποιους Χιμαραίους της Αμερικής με τεράστια δύναμη και επαφές στην αμερικάνικη κυβέρνηση και ηγετική συμμετοχή στα ισχυρότερα λόμπι των ΗΠΑ.

Είναι απορίας άξιον, πως από τις πύρινες ομιλίες του 2015 ο π. Κοσμάς Καραβέλας έγινε συνήγορος του Ράμα. Και αν η σημερινή του στάση μπορεί να κριθεί σε ανθρώπινο επίπεδο υπό το πρίσμα των προσωπικών συμφερόντων, αυτό που δεν μπορεί να συγχωρεθεί είναι η χυδαιότητα των ψεμάτων που διαβάζουμε στην προσβλητική για τους Χιμαραίους και σίγουρα προκλητική ανακοίνωση που υπογράφει.

Αρχικά ας παραδεχτούμε πως υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα που επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση του π. Κοσμά: ο νέος νόμος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ενδεχομένως σε αυτό έχει δίκιο. Το να λάβει π.χ. το 10% της περιουσίας σου είναι καλύτερο ή λιγότερο κακό από το να μην την λάβεις καθόλου. Αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα για αυτόν που σε κλέβει και σου αφήνει κάτι για να μην λες ότι στα πήρε όλα. Αν μας εξηγήσει ο π. Κοσμάς για ποιον λόγο πρέπει το επιχείρημα αυτό να το ενστερνιστούμε εμείς οι Χιμαραίοι ίσως του δώσουμε ένα point.

Κατά τα άλλα στην παραληρηματική ανακοίνωση της Chimarrioton Society of America που υπογράφεται από τον π. Κοσμά Καραβέλα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο προέκυψε μετά από πλήρη δημόσια διαβούλευση. Όσο και αν ψάξαμε όμως, ως γηγενείς και μόνιμοι κάτοικοι της Χιμάρας δεν βρήκαμε την σχετική πρόσκληση. Επειδή τον παππά δεν τον έχουμε για ψεύτη, μάλλον πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από το τον πρωθυπουργό της Αλβανίας για την ψευδή πληροφορία που του μετεφέρθη. Εκτός αν με την φράση «full public consultation», εννοεί την συμμετοχή του ιδίου και των συνεργατών του στην διαβούλευση.

Δεν ξέρουμε αν η εμπιστοσύνη προς την αλβανική πολιτεία και την δικαιοσύνη της χώρας, που αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του πρωτοπρεσβύτερου, είναι ειλικρινής και απόρροια των αγαθών συναισθημάτων του ιδίου αλλά μας προκαλεί εντύπωση μετά από τις περιπέτειες που τα μέλη της HSA όπως γράφει πέρασαν, νοιώθει τόση σιγουριά πως δεν υπάρχει διαφθορά στο αλβανικό δημόσιο και την δικαιοσύνη.

Τέλος, τονίζει ο π. Κοσμάς πως μόνο η Ελλάδα και οι υπογράφοντες το «μανιφέστο», είναι κατά του νομοσχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι από τους Χιμαραίους μόνο η HSA που συμμετείχε στην κατάρτισή του είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι είναι ντροπή να γίνονται υπαινιγμοί κατά της Ελλάδας από έναν Χιμαραίο με την δική του θέση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον π. Κοσμά πως ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας για να κρίνει το νομοσχέδιο, η Επιτροπή της Βενετίας έχει δημοσιεύσει την έκθεσή της – μετά από κάλεσμα της Αλβανίας σχετικά με το νομοσχέδιο. Στην έκθεση αυτή, επιβεβαιώνεται η πολυπλοκότητα του νομοσχεδίου και το γεγονός ότι το άρθρο 7 αυτού, δημιουργεί υπόβαθρο για καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θα υπήρχε λόγος να αντιδράσει κανείς στην διαφορετική άποψη κάποιου επί ενός θέματος ακόμα και τόσο κρίσιμου όσο το περιουσιακό. Δεν είναι δα και νομικά κολάσιμο να νομίζει κάποιος ο οποίος σπάνια επισκέπτεται την Χιμάρα, ότι οι περισσότεροι Χιμαραίοι ονειρεύονται να γίνουν σερβιτόροι στις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν (από τον ίδιο, τους φίλους του ή τρίτους) στην γη τους.

Η θέρμη όμως του π. Καραβέλα και των συνεργατών του όπως ο δικηγόρος Σίμος Δήμας, να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ψεύδη για να απαντήσουν σε μια ανακοίνωση συλλογικών φορέων της Χιμάρας, το γεγονός ότι είναι οι μοναδικοί που υποστηρίζουν το νέο νομοσχέδιο – ούτε ο Γκόρος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη - και τέλος η επίθεση κατά της Ελλάδας, εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά για την στάση τους αυτή, τα κίνητρά τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Πραγματικά πιστεύουμε ότι ο π. Κοσμάς, αγαθός και τίμιος υπηρέτης του Κυρίου, έχει παρασυρθεί σε αυτήν την διελκυστίνδα χωρίς να το θέλει και ελπίζουμε να είναι αυτός που αναλογιζόμενος την θέση του και τον σεβασμό που θρέφουν για αυτόν οι Χιμαραίοι, θα πράξει τα δέοντα ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την καθοριστική για την ύπαρξή μας αυτή πρόκληση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου