Το παράδοξο της ανάληψης της ηγεσίας του ΟΑΣΕ από την Αλβανία

Το παράδοξο της ανάληψης της ηγεσίας του ΟΑΣΕ από την Αλβανία

Η Αλβανία ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ, την 1η Ιανουαρίου από τη Σλοβακία.

Ο ΟΑΣΕ έχει την έδρα του στη Βιέννη, με 57 χώρες - μέλη στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Σκοπός του ΟΑΣΕ είναι η ασφάλεια στον κόσμο με την τήρηση των δημοκρατικών αξιών, παρατηρήσεις των εκλογικών διαδικασιών, την ελευθερία του Τύπου, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με αποστολές ομάδων παρατήρησης σε όλο τον κόσμο.

"Η Αλβανία είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Gent Cakaj τον Ιούλιο στη Βιέννη.

Η κρίση στην Αλβανία

Αυτή η βαλκανική χώρα βρίσκεται σήμερα σε κρίση, λόγω διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε πολλά πράγματα. Βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ και όμως ανέλαβε την προεδρία του οργανισμού αυτού…

Η δημοκρατία στην Αλβανία δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως, αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο ίδιος ο ΟΑΣΕ έχει αποστολή στα Τίρανα για να παρακολουθεί την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα αυτή.

Αυτή η αποστολή είναι αποφασισμένη να μετριάσει την κρίση και να ενισχύσει τα θεσμικά όργανα της χώρας, από μια κατάσταση μόνιμης σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, βρίσκεται προς το παρόν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα παρέδωσε τις έδρες του στο κοινοβούλιο πέρυσι και μποϊκοτάρει το ανώτατο όργανο της δημοκρατίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επίσης μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές του παρελθόντος έτους εν μέσω ισχυρισμών χειραγώγησης των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών.
Το κόμμα ζήτησε την απομάκρυνση του Ράμα από την εξουσία. Παρατηρητές λένε ότι η Αλβανία έχει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

"Αν εξετάσουμε τα καθήκοντα του ΟΑΣΕ και την κατάσταση στην Αλβανία, τότε έχουμε μια παράδοξη κατάσταση: η Αλβανία βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ και τώρα πρέπει να την οδηγήσει".

Απόδοση στα ελληνικά echedoros-a.gr


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου