Η επικείμενη απογραφή στην Αλβανία θα κρίνει το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Η επικείμενη απογραφή στην Αλβανία θα κρίνει το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Ελπίδοφόρα και πολλά υποσχόμενα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται όλο αυτό το διάστημα, σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει το για πολλά χρόνια ναρκωμένο «Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα». Η συχνότητα και η άμεση επαφή της επίσημης Ελλάδας με τους εκπροσώπους της Βορειοηπειρώτικης Κοινότητας, εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της μητέρας – πατρίδας προς τα πάθη των ομογενών τέκνων της εκτός των κρατικών της ορίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να κινηθούν με σοβαρότητα ως προς τη στάση που θα κρατήσουν κατά την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία. Η ελευθερία στον αυτοπροσδιορισμό τους αποτελεί το στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαιώμα του κάθε ανθρώπου, προσφέροντας στους ίδιους τη δυνατότητα να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό στην μετέπειτα ευρωπαϊκή πορεία του τόπου.

Όσοι κάνουν λόγο για φόβο ως προς την δήλωση της εθνικότητας, αλλά και του θρησκεύματος, θα πρέπει να αναλογιστούν τους γονείς και τους παππούδες τους, τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους στο διάβα των αιώνων. Άνθρωποι που αντιστάθηκαν στην Τουρκοκρατία, που μόνοι πήραν τις τύχες στα χέρια τους, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις τους παραχώρησαν σε ένα αλλότριο κράτος που δε θέλησε ποτέ να τους δεχτεί ως γηγενείς Έλληνες και πάσχιζε να τους αφομοιώσει καταργώντας όλες τους τις ελευθερίες.

Οι Βορειοηπειρώτες, τι κι αν υπέστησαν μύρια δεινά, τι κι αν στερήθηκαν για πολλά χρόνια την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, παλεψαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, η εθνική τους συνείδηση δεν αλλοιώθηκε, ούτε και ανταπέδωσαν ποτέ το μίσος προς τους αλλοεθνείς τους. Αντιθέτως κατάφεραν να συνδράμουν τα μέγιστα στην εδραίωση μιας καλύτερης οικονομίας και στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Γι αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους δεν δύνανται να χαρακτηριστούν ως απειλή, αλλά έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν τον βορειοηπειρωτικό χώρο και ευρύτερα την Αλβανία, ένα βήμα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό της όνειρο.

Η επιτυχημένη πληθυσμιακή απογραφή μπορεί να καταστήσει δυνατή τη δημοκρατία, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα και την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων εταίρων προς την Αλβανία. Ενώ η μετέπειτα κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών», παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες της χώρας, να χαίρουν ελεύθερα όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ως «άτομα ενός κατώτερου θεού».

Είναι χρέος όλων να ανταποκριθούν θετικά σε αυτό το κάλεσμα, αν και εφόσον η διαδικασία της απογραφής παρέχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα την κάνουν άρτια και ακέραια ως προς την πραγματικότητα. Η απογραφή είναι πια ο νεός αγώνας που θα ενισχύσει το σύχρονο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, κρίνοντας και το μέλλουν του στις πατρογονικές του εστίες!

Ο Ανταποκρινής (23.11.2019)

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου