Η καταπάτηση των παραλιών της Χιμάρας και η υποκρισία του Γκόρου

Η καταπάτηση των παραλιών της Χιμάρας και η υποκρισία του Γκόρου

Στις 12 Αυγούστου, η υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας και ο δήμαρχος Χιμάρας εμφανίστηκαν στα αλβανικά ΜΜΕ να εποπτεύουν μια επιχείρηση εκκαθάρισης της παραλίας της Γυπαίας από ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες. Τόσο οι υπουργοί όσο και ο Γκόρος, δήλωσαν πως με αυτήν την επιχείρηση, η παραλία επιστρέφεται στους λουόμενους και προστατεύεται το περιβάλλον.

Η παραλία της Γυπαίας, είναι η κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού ενός φυσικού μνημείου σπάνιας ομορφιάς και αξίας. Από άποψη μοναδικότητας και φήμης, για τα αλβανικά δεδομένα μπορεί να συγκριθεί με Ναυάγιο της Ζακύνθου αφού θεωρείται αντίστοιχα εμβληματική. Θα περίμενε κανείς, πως το κράτος και η δημοτική αρχή δεν θα επέτρεπαν κανενός είδους οικονομική και οικοδομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον, όπως γίνεται σε αντίστοιχα σημεία παγκοσμίως.

Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ίσως το πιο εύλογο για την περίπτωση. Αν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ξαπλώστρες, beach bar και καντίνες στο ναυάγιο της Ζακύνθου, η αλβανική κυβέρνηση και τα παρατήματά της στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχουν κανένα πρόβλημα - έναντι βέβαια αντίστοιχου τιμήματος - να παραδώσουν στους οικείους τους προς εκμετάλλευση χωρίς όρια, μνημεία της φύσης σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας.

Η ίδια η απομάκρυνση των παράνομων ομπρελών από την παραλία λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να βρει σύμφωνους τους κατοίκους της Χιμάρας αλλά και τους φυσιολάτρες επισκέπτες που καταλήγουν σε παραλία που θυμίζει περισσότερο Δυρράχιο παρά φυσικό μνημείο.

Αναμενόμενα όμως, δεν πρόκειται παρά για ένα κακοστημένο θέαμα το οποίο κράτησε όσο οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων παρέμεναν ανοιχτές. Αυτά που δεν κατεγράφησαν από τις κάμερες είναι τα εξής:

1. Οι ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες τοποθετήθηκαν στην Γυπαία με άδεια του δημάρχου Γκέργκι Γκόρου.

2. Στον χώρο της παραλίας λειτουργούν με άδεια του Γκέργκι Γκόρου, καταστήματα εστίασης τα οποία δεν πληρούν κανέναν υγειονομικό κανονισμό και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

3. Στο κέντρο της Χιμάρας, από όπου καθημερινά περνάει ο δήμαρχος και το επιτελείο του, μικροπωλητές στήνουν δεκάδες πάγκους δίχως σχετική άδεια αλλά δίνουν το κατιτίς τους ώστε οι ιθύνοντες να κάνουν τα στραβά μάτια.

4. Λίγες δεκάδες μέτρα νοτίως, σε αντίστοιχης ομορφιάς και αξίας παραλία γνωστή ως «Σπηλιά των περιστεριών», λειτουργεί χωρίς άδεια Beach Bar το οποίο εκμεταλλεύονται ξένοι οι οποίοι σχετίζονται με την κυβέρνηση. Προφανώς κανείς δεν θα βρει πια περιστέρια στην σπηλιά. Το κλιμάκιο υπουργών – δημάρχου, πέρασε από εκεί, είδε την κατάσταση αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.

Δυστυχώς η περίπτωση της Γυπαίας δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Χιμάρας. Ο Γκόρος, παραχωρεί ανεξέλεγκτα άδειες σε ξένους για άσκηση δραστηριοτήτων όπως η εκμετάλλευση παραλιών και δημόσιων χώρων γενικότερα, λειτουργία καταστημάτων, ενοικίαση σκαφών χωρίς να πληρούν κανένα κριτήριο. Πρόκειται συνήθως για τυχοδιώκτες από την Βόρεια ή Κεντρική Αλβανία οι οποίοι κάνουν αρπαχτές στον τόπο μας χωρίς να αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση απέναντι στον δήμο ή το κράτος.

Από την άλλη πλευρά οι ντόπιοι επιχειρηματίες που λειτουργούν σύννομα βρίσκονται διαρκώς υπό την πίεση των παρακρατικών μεθόδων που ασκούν οι ελεγκτικές αρχές υπό την εποπτεία και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Το παράδειγμα της υπουργού που κατήγγειλε δημόσια από το κανάλι του πρωθυπουργού, επιχείρηση Χιμαραίων ως «ακριβή» ενώ δεν βρέθηκε καμία παρατυπία κατά τον έλεγχο που έγινε παρουσία της, είναι ενδεικτικό.

Η υποβάθμιση του τουρισμού της Χιμάρας έχει τον ίδιο στόχο που έχουν οι αρπαγές των περιουσιών και τα παράταιρα masterplan: Την εξέλιξη του σχεδίου της «Νέας Χιμάρας». Μέσω της ενίσχυσης των τυχοδιωκτών, της προσπάθειας αλλοίωσης της πολιτισμικής εικόνας που προσφέρει η Χιμάρα στον επισκέπτη και της πίεσης που ασκείται παράλληλα στους ντόπιους επιχειρηματίες ο σκοπός παραμένει ένας. Η «αποχιμαροποίηση» της Χιμάρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου