Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των "ανεπιθύμητων" στην Αλβανία, παρά την καλοκαιρινή ραστώνη. Έλληνες που επιχειρούν να εισέλθουν στη γειτονική χώρα, απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες ως "επικίνδυνοι" για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, εντείνοντας την κατασκευασμένη ένταση που προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση Ράμα, για εσωτερικούς λόγους.
του Παναγιώτη Σαββίδη
Οι αλβανικές μεθοδεύσεις στα σύνορα, εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες και μετά τη δολοφονία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, στοχοποιώντας όσους Έλληνες πολίτες βρέθηκαν τόσο στην κηδεία του 35χρονου ομογενή, όσο και στο 40νθημερο μνημόσυνο στη συνέχεια.
Στην black list των Αλβανών, δεν περιλαμβάνονται μόνο μέλη οργανώσεων και σωματείων που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα στους Έλληνες της Αλβανίας, αλλά και δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν και ασκούν κριτική στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας.
"Persona non grata"
Τουλάχιστον 85 Έλληνες πολίτες, έχουν χαρακτηριστεί "επικίνδυνοι" για την Αλβανία και τους απαγορεύεται πλέον η είσοδος στη γειτονική χώρα. Τελευταίο κρούσμα στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, η άρνηση των αλβανικών Αρχών να επιτρέψουν στον κοινωνιολόγο κ.Κώστα Δημητρόπουλο, από τα Ιωάννινα, να μεταβεί μαζί με τα παιδιά του στην Χειμάρρα, χωριό της συζύγου του, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είναι πρώτη φορά, που η Αλβανία απαγορεύει και σε Έλληνες πολίτες που είναι παντρεμένοι με ομογενείς που διατηρούν και την αλβανική υπηκοότητα να εισέλθουν στο έδαφός της.
Στο σχετικό έγγραφο του "Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων" που επιδόθηκε στον κ.Δημητρόπουλο, αναφέρεται πως "θεωρείται απειλή για την δημόσια τάξη, εσωτερική ασφάλεια, δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας". Ο ίδιος, που στο παρελθόν διετέλεσε διευθυντής εκπαιδευτικού ιδρύματος της Εκκλησίας της Αλβανίας στο Αργυρόκαστρο, δήλωσε πως θα προχωρήσει σε έγγραφες διαμαρτυρίες - ενημερώσεις προς πολιτικές οργανώσεις και προσωπικότητες, τις αρμόδιες αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς κ.α. επισημαίνοντας πως η συμμετοχή σε μια τελετή ταφής, οι επιστημονικές ενασχολήσεις ή η πολιτική δραστηριοποίηση δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για την κήρυξή ενός ανθρώπου ως "ανεπιθύμητου" από οποιαδήποτε ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα.
Bulling σε Βορειοηπειρώτες
Δεν είναι όμως μόνο οι Ελλαδίτες που έχουν χαρακτηριστεί "ανεπιθύμητοι" στην Αλβανία και τους απαγορεύεται η είσοδος. Είναι και δεκάδες ομογενείς, με αλβανική υπηκοότητα, που τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε λίστες που μονίμως είναι αναρτημένες στα αλβανικά γκισέ ελέγχου και κάθε φορά που επιχειρούν να εισέλθουν στη γειτονική χώρα, περνούν από πολύωρους -ενίοτε και εξευτελιστικούς- ελέγχους από αστυνομικές και τελωνειακές Αρχές. Πρόκειται για ομογενείς που είτε έχουν ενεργό δράση σε σωματεία και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, είτε βρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίφα τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αλβανικές Αρχές, έχουν "φακελώσει" πλήρως δεκάδες ομογενείς, με υλικό που έχουν αντλήσει κυρίως από τα προσωπικά τους προφίλ στα social media, για τα οποία ζητούν εξηγήσεις κάθε φορά που επιχειρούν να περάσουν στα σύνορα. "Τελευταία φορά που θέλησα να πάω στο χωριό μου, με σταμάτησαν στα σύνορα μου κατέβασαν όλα τα πράγματα από το αυτοκίνητο, τα οποία έλεγξαν διεξοδικά και αφού με είχαν στην άκρη για περισσότερες από τρεις ώρες με φώναξαν οι αστυνομικοί για να μου δείξουν μια φωτογραφία που πήραν από το προφίλ μου στο facebook, ως νεοσύλλεκτο στον Ελληνικό Στρατό, και μου ρωτούσαν επίμονα γιατί υπηρέτησα στην Ελλάδα" λέει στο ΘΕΜΑ νεαρός ομογενής, που διατηρεί την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.
To ψυχολογικό bullying που ασκούν τα Τίρανα σε δεκάδες ομογενείς στα σύνορα, με την Ελλάδα να παρακολουθεί από απόσταση, μοναδικό στόχο έχει να τους αναγκάσει είτε να σταματήσουν να πηγαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους είτε να σταματήσουν να ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ο χαρακτηρισμός ως "Persona non grata" δεκάδων Ελλήνων πολιτών και το bulling κατά ομογενών στα σύνορα, είναι το τελευταίο κομμάτι του πάζλ, της έντασης που χαρακτηρίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σήμερα σήμερα και η οποία φέρει την αποκλειστική σφραγίδα του Έντι Ράμα από το 2013 που ανέλαβε πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Η πολιτική Ράμα, ενίοτε σε σύμπλευση με τον Ερντογάν, αποσκοπεί συστηματικά στην ακύρωση συμφωνιών που θα διευθετούσαν μακροχρόνιες ελληνοαλβανικές εκκρεμότητες, πχ θαλάσσια σύνορα, καθώς και στην προώθηση του λεγόμενου θέματος της Τσαμουριάς ως αντιδιαστολή στο αίτημα της χώρας μας για σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Παράλληλα μεθοδικά και συστηματικά η κυβέρνηση Ράμα, επιδιώκει την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από περιοχές φιλέτα της Βορείου Ηπείρου, όπως η παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Κατσίφας και "πρόθυμοι" δήμαρχοι της μειονότητας
Όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από τις αλβανικές Αρχές για τις συνθήκες θανάτου του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας (RENEA), τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και έχουν περάσει δέκα σχεδόν μήνες από τότε, η προσπάθειά να «δεθεί» το αφήγημά Ράμα, πως ο Κατσίφας ήταν εξτρεμιστής που πυροβόλησε κατά αστυνομικών και πλήθους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές και η αποδόμηση του 35χρονου φαίνεται να μη τους βγαίνει και για αυτό έχει βαλτώσει η ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος. Ωστόσο οι δικαστικές έρευνες από την ελληνική δικαιοσύνη συνεχίζονται, παρά τα προβλήματα. Η οικογένεια Κατσίφα επιδιώκει να κινηθεί νομικά κατά των αλβανικών Αρχών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού προηγουμένως ολοκληρώσει όλα τα ένδικα μέσα στην Αλβανία.
Η απουσία εκπροσώπων των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στις ορκωμοσίες των νέων δημάρχων των μειονοτικών δήμων Φοινίκης και Δερόπολης, επιβεβαιώνει την ενόχληση της Αθήνας για τα όσα προηγήθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές – παρωδία, που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία.
Επιχειρώντας ν' "αλώσει" την ελληνική μειονότητα, ο Ράμα επέβαλλε υποψήφιους - μαριονέτες, που λειτουργούν ως υποχείριο του. Στον δήμο Χειμάρρας τον Γιώργο-Γκιόργκι Γκόρο, στον δήμο Φοινίκης τον Χρηστάκη Κίτσο και στον δήμο Δερόπολης τον Δημήτρη Τόλη. Η σύμπλευση Κίτσου και Τόλη με τον Ράμα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που θεωρεί πως με τα "δεκανίκια" στο χώρο της μειονότητας, η κυβέρνηση Ράμα θα εντείνει τους σχεδιασμούς της κατά της ελληνικής μειονότητας με στόχο τις ιδιοκτησίες ομογενών, που θεωρούνται εξαιρετικά «φιλέτα» στην παραθαλάσσια ζώνη, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Αθήνα δεν έχει διάθεση ν' αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αλβανία, στις οποίες έλαβε μέρος μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα. Μονοκομματικές ουσιαστικά. Ειδικά στο χώρο της ελληνικής μειονότητας όπου οι εκλεκτοί των Τιράνων, Κίτσος και Τόλης, εξελέγησαν δήμαρχοι με ποσοστά που δεν ξεπέρασαν το 10-15% των εγγεγραμμένων. Παράλληλα υπάρχουν και φωνές που ζητούν να υπάρξει σκλήρυνση της Ελλάδας, σε όσους ομογενείς παίζουν τα παιχνίδια του Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας και των συμφερόντων της, ακόμη και με αφαίρεση της Ελληνικής Ιθαγένειας που κατέχουν, όπως στην περίπτωση του δημάρχου Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο.
Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 11/8/2019
Σχόλια