Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εδραιώσουν την δικαιοσύνη στην Αλβανία;

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εδραιώσουν την δικαιοσύνη στην Αλβανία;

Είναι πολλά τα προβλήματα που μένουν εκκρεμές ή σχεδόν άλυτα στην Αλβανία, λόγω του φάσματος που λέγεται «δικαιοσύνη».

Δεν μπορούν, λένε, να βρουν «καθαρούς» και «ανόθευτους» δικαστές και εισαγγελείς, για να εδραιώσουν τα υψηλά δρώμενα της δικαιοσύνης όπως είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης, που ρυθμίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις κι άλλα θέματα ή το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο που συνάπτει Συνταγματικές παραμέτρους, που καταργεί και τις προεδρικές διατάξεις.

Κάθε τόσο ανακοινώνεται πως ο τάδε ή ο δείνα δικαστής δεν πέρασε στην «δικαστική εξέταση», που σημαίνει πως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την μυθική περιουσία του, που μόνον με τον μισθό του και τον ιδρώτα του, δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Που σημαίνει πως στη γενικότητα οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν την ποδιά τους λερωμένη από τις διεφθαρμένες πράξεις τους. Δεν μπορείς να τελειώσεις μια υπόθεση στα δικαστήρια χωρίς να δωροδοκήσεις. Οι υποθέσεις θα είναι μακροχρόνιες αφού θα ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά όλων των βαθμίδων. Ιδίως στις υποθέσεις των «μειονοτικών» που πρέπει να είναι «πολύ προσεχτικοί», να τους ταλαιπωρούν, να τους γδάρουν και να μην δώσουν λύση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όταν χρειάστηκε να αναιρέσει την συμφωνία των θαλασσίων χωρικών υδάτων με την Ελλάδα, λειτούργησε. Τώρα που ξαναγίνονται διαπραγματεύσεις για την τελική οριοθέτηση, βγάζουν την «κόκκινη κάρτα» της μην ύπαρξής του.

Και η μη ύπαρξή του τους βολεύει. Ιδίως το κυβερνών κόμμα, για να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στον Πρωθυπουργό. Να μην γνωρίζει τα προεδρικά διατάγματα. Να διεξάγει μονοκομματικές εκλογές και να κερδίζει όλους τους δήμους όπως την περίοδο του αλήστου μνήμης Ενβέρ. Να καθαιρεί και να διορίζει υπουργούς της αρέσκειάς του. Να βασιλεύει ο μονοκομματισμός με μια διεφθαρμένη δικαιοσύνη, με μια απέραντη χασισοβιομηχανία.

Μάλλον, δε θέλουν να εδραιώσουν την δικαιοσύνη. Διότι τέτοιες είναι οι «αδερφικές συμβουλές» του Σουλτάνου και του Σόρος.

Απ' αυτές ρέει και η στάση προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όπου και τα ίδια τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης μαρτυρούν για τα μαύρα της χάλια, λόγω κλοπών και διαρρήξεων. Που αν και κλείνει χρόνος από την στυγνή δολοφονία του Κωνσταντίνου, αρνούνται να βγάλουν το πόρισμα. Μα και η στάση προς την Ελλάδα, που, αν και έχει κοντά ένα εκατομμύριο Αλβανούς, στη θέση των ευχαριστιών ξεστομίζουν ύβρεις και διαστρεβλώσεις.

Συμβουλές ακόμα που την μη ύπαρξη κράτους, όπως διαλαλούν και οι ίδιοι οι Αλβανοί, να την καλύψουν με τον εθνικισμό, με την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου