Tου Αλέξανδρου Π. Μαλλιά
Τα ελληνικά αντίμετρα αν υποθέσουμε ότι σήμερα υπάρχουν δεν μπορεί να εξαντλούνται μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας σκόπιμο είναι να αρχίσουν μόνο μετά την οριστική απόδοση και κατοχύρωση των περιουσιακών τίτλων των δικαιούχων .Όχι με έωλες υποσχέσεις περί καταγραφής των προσφυγών τους.
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία ειδικά δε στη Χειμάρρα, είναι η μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγής ελληνική μειονότητα. Ο Δήμος Χειμάρρας δεν είναι το γεωγραφικό όριο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Είναι ο βηματοδότης της, η καρδιά της. Όταν λέμε Ελληνική Μειονότητα εννοούμε Χειμάρρα .
Ματαιοπονούν συνεπώς οι Αλβανοί καθώς και κάποια φερέφωνα της πολιτικής του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα που προσπαθούν να μας διαψεύσουν.
Γνωρίζω από την εποχή που υπηρετούσα ως πρέσβης στην Αλβανία την πολιτική των πιέσεων, αφανών και εμφανών.
Γνωρίζω τις πολιτικές της εκλογικής νοθείας και της πολιτικής βίας. Η Αλβανία στο θέμα αυτό ακολουθεί την πρακτική του Ενβέρ Χότζα. Δεν αναγνωρίζει τον ελληνισμό της Χειμάρρας ως Εθνική Μειονότητα.
Εν τούτοις, η επίσημη, διεθνής και δημόσια αποτύπωση των διαχρονικών της προβλημάτων δόθηκε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2000. Με την καταγεγραμμένη επίσημα από τον ΟΑΣΕ νοθεία και τις σοβαρές και επανειλημμένες παρατυπίες στις εκλογές στη Χειμάρρα. Για πρώτη φορά διεθνής οργανισμός κατέγραφε μεταπολεμικά ύπαρξη της πολυάριθμης Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα.
Η πολιτική των διακρίσεων και των πιέσεων συνεχίσθηκε σε συνδυασμό με οξείες δηλώσεις και εκδηλώσεις των κυβερνήσεων και πρωθυπουργών των Τιράνων. Από το 2000 συνεχώς μέχρι σήμερα.
Ο φανατισμός και η μεροληψία που χαρακτηρίζουν τις δράσεις των Τιράνων, με την υψηλή έγκριση και καθοδήγηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Έντι Ράμα έφεραν και αντίθετο αποτέλεσμα. Γιγάντωσαν το πρόβλημα, σε βαθμό που κανείς πολιτικός ή διπλωμάτης στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ελπίζει.
Σήμερα η Χειμάρρα είναι εκεί όπου της αξίζει. Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων των ελληνοαλβανικών σχέσεων και σταδιακά της Ε.E.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει πλέον μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα. Θα το αντιληφθεί και η πολιτική ομάδα των Τιράνων υπό τον Πρωθυπουργό Εντι Ράμα , ο οποίος μιμείται την πολιτική του Νίκολα Γκρουέβσκι, που χαράσσει και ασκεί την αντι- Ευρωπαϊκή αυτή μειονοτική πολιτική αυτή. Δεν είναι τυχαίες οι συστηματικές προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων των Τιράνων –με ορισμένες εξαιρέσεις– να «γκρεμίσουν» να ξεριζώσουν με επιλεκτικές κατεδαφίσεις την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα. Ευθύνη, όμως, διαχρονικά, με ορισμένες χτυπητές εξαιρέσεις, έχουν και πολιτικά κόμματα, πολιτικοί κομματάρχες και βέβαια συγκεκριμένες Δομές. Είδαμε άλλωστε τη στάση τους στις 28 Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες.
Η οδυνηρή πολιτική διάσπαση της μειονότητας με την προ ετών δημιουργία ενός νέου κόμματος με στόχο τη μείωση της δύναμης του ιστορικού ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και της ίδιας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει κομματικούς και άλλους αναδόχους και στην Αθήνα.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της λεγόμενης «ανάπτυξης» της παραλιακής ζώνης της Χειμάρρας .Η αυθαιρεσία δεν είναι αποδεκτή. Μία ρεαλιστική λύση προϋποθέτει τη συμφωνία των δικαιούχων .Δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο ακόλουθο συνεκτικό τρίπτυχο:
1.Απόδοση των τίτλων των περιουσιακών στοιχείων (τίτλοι ιδιοκτησίας) στους δικαιούχους.
Ο γηγενής ελληνισμός της Χειμάρρας έχει ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία που αποκτήθηκε πριν ακόμη από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την οθωμανική αυτοκρατορία (έγινε στην Αυλώνα τον Νοέμβριο του 1912 και αναγνωρίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, τον Ιούλιο 1913).
2. Συμμετοχή των δικαιούχων-τιτλούχων μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) ώστε να αισθανθούν ότι είναι συνιδιοκτήτες και συμμέτοχοι του σχεδίου και όχι αποκλεισμένοι.
3. Η αποζημίωση για τις ενδεχόμενες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ακίνητης περιουσίας των μελών της ελληνικής μειονότητας –που θα συναποφασισθούν με την Μεινότητα- θα πρέπει να γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ακινήτων στη Χειμάρρα. Όχι με αυθαίρετο καθορισμό δήθεν αντικειμενικών αξιών που καμία σχέση δεν έχουν –υπολείπονται σαφώς– με τις πραγματικές τιμές στην τοπική και περιφερειακή αγορά των ακινήτων.
Η στάση των Αθηνών μετά τη δολοφονία του ομογενούς στους Βουλιαράτες ερμηνεύθηκε από τα Τίρανα ως επιβεβαίωση αδυναμίας. Είχα προειδοποιήσει τότε ότι το επόμενο χτύπημα των Τιράνων θα εκδηλωθεί στη Χειμάρρα. Η εικόνα της Ελλάδος ήταν απογοητευτική μεν, αντιπροσωπευτική δε της σημερινής μας κατάστασης. Τι περιμένετε από τα Τίρανα όταν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές προτίμησαν να λάβουν θέση με βάση την ιδεολογία, την ιδεοληψία και την κομματική ταυτότητα;
Δεν συμμερίζομαι τις συναισθηματικές και συνθηματικές αντιδράσεις στην Ελλάδα που κατά κανόνα κρατούν μερικές ώρες ή έστω ημέρες. Είμαι αντίθετος επίσης τις επικίνδυνες και επιπόλαιες κραυγές -δυστυχώς ακούγονται και τέτοιες – για δήθεν «δυναμική» αντίδραση. Μόνο δειλοί και γνωστοί ανεύθυνοι προτάσσουν τα συνθήματα και τις ανεξέλεγκτες κραυγές. Οι ωσεί παρόντες «γενναίοι» των Αθηνών είναι οι μόνιμοι απόντες.
Στην Ελλάδα διαχρονικά λείπει η σταθερότητα πολιτικής, η αποφασιστικότητα και η συνέπεια απέναντι στην Αλβανία.
Αντίθετα περισσεύουν οι κραυγές, τα άκριτα συνθήματα και τα λεκτικά πυροτεχνήματα.
Η κατευναστική κα δίχως συνέχεια και συνέπεια συμπεριφορά μας έχει τα αντίστροφα του επιδιωκόμενου αποτελέσματα ειδικά στις σχέσεις μας με την γειτονική Αλβανία. Σήμερα ειδικότερα, τα Τίρανα δείχνουν ότι το περί πρόσθετης αξιοπιστίας μας μυθιστόρημα των Πρεσπών δεν έχει περάσει βορείως της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής . Επιπλέον, η κυβέρνηση δείχνει να πάσχει από ατελή γνώση και κακή εκτίμηση των προθέσεων των Τιράνων .Ορισμένες κινήσεις της στη καλύτερη περίπτωση υπονομεύουν τη πολιτική της.
Ερωτώ: πότε είναι η τελευταία φορά που ο κος Πρωθυπουργός ή έστω ο κος Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει αυθεντικά και αποκλειστικά τη βούληση, την αγωνία εάν θέλετε και τις προσδοκίες της Ελληνικής Μειονότητας. Τη μήνυμα στέλνουμε στα Τίρανα;
Τα ελληνικά αντίμετρα αν υποθέσουμε ότι σήμερα υπάρχουν δεν μπορεί να εξαντλούνται μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας σκόπιμο είναι να αρχίσουν μόνο μετά την οριστική απόδοση και κατοχύρωση των περιουσιακών τίτλων των δικαιούχων .Όχι με έωλες υποσχέσεις περί καταγραφής των προσφυγών τους.
Πρόταση Πολιτικής
Αμεσότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η εκ μέρους της Ελλάδος λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για όλα τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας (από τα Τίρανα μέχρι τη Χειμάρρα) που αποφασίζουν και εκτελούν το ξερίζωμα του Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Τα μέτρα, που σωστά ελήφθησαν στη περίπτωση του Δημάρχου Χειμάρρας, χρήσιμο είναι να επεκταθούν, διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα κατ’ αναλογία και βαθμό ευθύνης, σε συγκεκριμένα γνωστά μας στελέχη και πολιτικά πρόσωπα του κυβερνητικού μηχανισμού.
*O Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης ε.τ., υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία
πηγη:newpost.gr
Σχόλια