Του Γιώργου Σκαφιδά

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο

Να αντιμετωπίσει το δυσμενές (οριακά εκρηκτικό, ανά διαστήματα) κλίμα που επικρατεί ενάντια στην αλβανική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.. πετώντας την μπάλα στην εξέδρα του αλυτρωτισμού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Vision Plus TV», ο 54χρονος Αλβανός πρωθυπουργός τάχθηκε εμφατικά υπέρ της ένωσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο μεγαλοϊδεατικός στόχος της ένωσης όλων των Αλβανών, υπό τη σκέπη προφανώς μιας νέας Μεγάλης Αλβανίας, αποτελεί όχι κάποιο εναλλακτικό σχέδιο Β, αλλά το πρωταρχικό «σχέδιο Α» για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, ένα σχέδιο το οποίο δεν περιορίζεται καν στον χώρο του φολκλόρ (των κοινών παραδόσεων δηλαδή), αλλά εκτείνεται πολύ παραπέρα (στις δομές εξουσίας κ.α.).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ράμα έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ παράλληλα προωθεί και τετελεσμένα πολιτικής ενοποίησης μεταξύ των δύο περιοχών (πρόταση για εκλογή κοινού προέδρου Αλβανίας-Κοσόβου, κοινή διπλωματική εκπροσώπηση κ.ά.), προκαλώντας όμως αντιδράσεις... ακόμη και στην Πρίστινα.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο της επαναοριοθέτησης των συνόρων στα Βαλκάνια, ο Ράμα ενέταξε ωστόσο και την Ελλάδα, δημιουργώντας στρεβλές εντυπώσεις. «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας στον σταθμό «Vision Plus TV».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, Ελλάδα και Αλβανία δεν συζητούν γενικώς για τα σύνορα, αλλά μόνο για τα θαλάσσια σύνορα: για την οριοθέτηση δηλαδή των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. Αλλά και αυτές οι συνομιλίες για τις θαλάσσιες ζώνες έχουν στην πραγματικότητα εδώ και καιρό ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, επειδή στην Αλβανία δεν υπάρχει συγκροτημένο συνταγματικό δικαστήριο ικανό να ελέγξει τη συνταγματικότητα της όποιας ελληνοαλβανικής συμφωνίας. Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά στα χερσαία σύνορα, η Ελλάδα τα μόνο που συζητά με την Αλβανία σε καθαρά τεχνικό επίπεδο είναι οι συμφωνίες για τη συντήρηση των πυραμίδων που οριοθετούν την οριογραμμή και για την πρόληψη μεθοριακών επεισοδίων.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών» σημειώνουν διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας: «Στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπεγράφη στα Τίρανα στις 21-03-1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν τον σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφισταμένων συνόρων και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».

Την ίδια ώρα, πάντως, μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται έξω από το Πρωθυπουργικό Γραφείο του Ράμα στα Τίρανα.

πηγή: ΕΘΝΟΣ