Τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα των Σκοπιανών

Τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα των Σκοπιανών

Όσο κι αν προσπάθησε η προπαγάνδα τόσο της επίσημης Ελλάδας όσο και των επίσημων Σκοπίων να μας πείσει ότι υπήρχε μεγάλη αποδοχή στα Σκόπια, το Δημοψήφισμα με την τεράστια αποχή ήρθε να ρίξει μια σφαλιάρα στους Πρωθυπουργούς που εκτέθηκαν για ένα τόσο μίζερο αποτέλεσμα.

Είχαμε πει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου των Σκοπίων θα είχαν επιπτώσεις στους ψηφοφόρους και ειδικά στο θέμα της αποχής. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει ν’ αλλάξει πορεία για να κερδίσει τα 2/3 της Βουλής που είναι απαραίτητα για να συνεχίσει η όλη διαδικασία. Αλλά το γόητρο του σίγουρα δέχτηκε ένα χτύπημα από το οποίο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να σηκωθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτή η τεράστια αποχή θα έχει επιπτώσεις και στον ελληνικό χώρο διότι αποτελεί μια έμμεση νίκη του αγώνα μας αφού αποδείχθηκε επί του πρακτέου ότι δεν υπάρχει μία πραγματική αποδοχή κι ότι όλα όσα ακούγαμε ήταν απλώς παραφουσκωμένες πληροφορίες ή ακόμα και παραπληροφόρηση. Έτσι και η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μιλήσει για επιτυχία του Προσυμφώνου αντιθέτως η συγκυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτό το αποτέλεσμα για να αποφύγει τη ρήξη.

Το θέμα είναι ότι το αποτέλεσμα σε διεθνές επίπεδο δείχνει με το ποσοστό της αποχής ότι δεν ετοιμαζόμαστε για μια αμοιβαία λύση και κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Αλλά τώρα θα παίξουν και οι εκλογές στην Ελλάδα άρα αυτή η νέα φάση θα αμφισβητήσει ακόμα περισσότερο την αξία του Προσυμφώνου.

Νίκος Λυγερός
Στρατηγικός σύμβουλος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου