Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων της Αλβανίας; Ένας αριθμός που περιπαίζεται ολόκληρες δεκαετίες

 Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων της Αλβανίας; Ένας αριθμός που περιπαίζεται ολόκληρες δεκαετίες

Όπου και να πας, όποιον κι αν συναντήσεις στο εξωτερικό, η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνει είναι: «Πόσοι είναι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας;» Ο καθένας θα δώσει έναν αριθμό, μα πάντως ο αριθμός αυτός θα είναι λανθασμένος. Γιατί ποτέ δεν έγινε μια ξεκάθαρη, διαφανής και νόμιμη καταγραφή, όπως το απαιτούν οι Διεθνείς Συμβάσεις και Πρωτόκολλα, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες που ζουν μειονότητες. Όπου ο καθένας μπορεί να δηλώσει ελεύθερα το τι είναι, τι αισθάνεται. Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Ένας αριθμός που στα χρόνια της δικτατορίας, με έμμεσους και άμεσους τρόπους, έχει αλλοιωθεί, αφού όχι μόνον ατόμων αλλά και κοινοτήτων και περιοχών τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική εθνικότητα και αναγνωρίζονταν ως Αλβανοί πολίτες.

Και στα χρόνια της δημοκρατίας, που νομίσαμε πως από δω και πέρα θα «ανασάνουμε» αέρα δημοκρατίας και ελευθερίας, διαψευστήκαμε. Η ίδια ταχτική και η ίδια μεταχείριση προς τις μειονότητες και ειδικά προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Αν και η απογραφή του πληθυσμού, βάση της ελεύθερης δήλωσης, ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, από την ίδρυσή της ακόμα, για να πάρει τέλος το παιχνίδι των αριθμών και να ειπωθεί ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων ελληνικής καταγωγής..

Δεν συνέφερε αυτό τις εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις, γιατί όσο μεγαλύτερος ο αριθμός της ΕΕΜ τόσες μεγαλύτερες οι σκοτούρες. Κι όταν λέμε σκοτούρες εννοούμε τις πολιτικές μα και τις οικονομικές. Γιατί άλλο να μιλάμε για 250.000-300.000 κι άλλο για 30.000-35.000 που βγάζουν τα αλβανικά «μαγαζιά».

Τι λέει ο ίδιος ο αλβανικός τύπος

Το φύλλο της 18η Ιουλίου 2005, μιας καθημερινής σοβαρής και μεγάλου αριθμού κυκλοφορίας, αλβανικής εφημερίδας, έγραφε: «Οι Έλληνες μετρημένοι το 1913, χωρίς αριθμό το 2005. Σε όλες τις απογραφές οι Έλληνες από 7-10%».

Και αναφέρει ο αρθρογράφος, βάση της στατιστικής πως το 1913 η απογραφή ανέδειξε 37.000 ελληνικής καταγωγής. Το 1930 φτάνουν τους 40.846 (όταν η Αλβανία ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το εκατομμύριο). Από το 1945, που εδραιώθηκε το κομμουνιστικό σύστημα, ο αριθμός των Ελλήνων αρχίζει και μειώνεται. Το 1950, αναφέρουν οι στατιστικές 28.997 με ελληνική εθνικότητα και 34.882 ελληνόφωνους (αρχίζει η εποχή που ολόκληρα χωριά και περιοχές αλβανοποιήθηκαν). Μολαταύτα υπάρχει κάποια άνοδος στον αριθμό των Βορειοηπειρωτών. Το 1955 οι στατιστικές βγάζουν 34.281, το 1960 τον αριθμό 37.282, το 1979 τους 49.307, το 1989 τους 58.785 και το 2001 να δίνει τον αριθμό των 65.900 ελληνικής καταγωγής και 89.200 ελληνόφωνους, όταν η χώρα αριθμεί 3.821.000 κατοίκους.

Η αντίστροφη μέτρηση

Οι απογραφές του πληθυσμού, που έγιναν μετά το 2001, κατεβάζουν τον αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας σε 35.829 το 2005 και την τελευταία απογραφή τους 26.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής.

«Η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει έναν ακριβή αριθμό του μειονοτικού ελληνικού πληθυσμού. Η πίεση από την Ε. Ένωση και τον ΟΕΕ είναι αρκετά μεγάλη και ζητούν να καταμετρηθεί ο ακριβής αριθμός των μειονοτήτων στην Αλβανία. Η κατάσταση είναι η ίδια όπως το 1923 όταν εμείς (Αλβανική κυβέρνηση) δεν μπορέσαμε να καταμετρήσουμε τις μειονότητες παρά τις πιέσεις της «Ένωσης των Εθνών». Και τώρα… άλλαξαν μόνον τα ονόματα των Διεθνών». καταλήγει ο αρθρογράφος στο γραπτό του για τον αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας.

Οι δικοί μας φορείς

Ανεξαρτήτως από την μεγάλη φυγή των Βορειοηπειρωτών, κυρίως στην Ελλάδα, οι ληξιαρχικές πράξεις τους μένουν οι ίδιες στον τόπο γεννήσεώς τους. Οπότε πώς είναι δυνατόν το 2001 ν’ αριθμούνται 65.900 ελληνικής καταγωγής και το 2015 να πέφτουν στους 26.000; Όταν, βάσει των στοιχείων των γραφείων αλλοδαπών, προμηθεύτηκαν την ταυτότητα ομογενούς πάνω από 250.000 και όπως λέει ο αρθρογράφος πως ο αριθμός των Ελλήνων στην Αλβανία κυμαίνεται μέχρι 10%. Όταν ο πληθυσμός της Αλβανίας είναι κοντά στα 4 εκατομμύρια οι Έλληνες της Αλβανίας τυχαίνει να είναι 300- 400.000.

Γιατί, στο τέλος της γραφής δε γίνεται μια καθώς πρέπει απογραφή όπου ο καθένας να δηλώσει ελεύθερα την εθνική του καταγωγή; Τι τους φοβίζει; Ως πότε θα περιπαίζεται με τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας, όταν, την ίδια στιγμή, φουσκώνουν απαράδεκτα των αριθμό των Τσάμηδων;

Και ο ίδιος ο Ελληνισμός της Αλβανίας δε στάθηκε στα χαρακώματα που χρειάζεται. Ο ένας ο φορέας έκανε έκκληση στην τελευταία απογραφή για αποχή, ο άλλος για την άμεση ανταπόκριση. Μια αναμπουμπούλα που μόνο αρνητικές επιπτώσεις έφερε.

Πολλά παιδιά που γεννιούνται, το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα δεν είναι γραμμένα στα αλβανικά ληξιαρχεία. Αυτό είναι λάθος. Ένα δείγμα απομάκρυνσης από τη γενέτειρα, που σημαίνει την μη διεκδίκηση των περιουσιών και των λοιπών δικαιωμάτων μας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr

Αλβανία: Έστησαν ενέδρα και αιματοκύλισαν Έλληνα σ...
Ολοκληρώθηκε η ερευνά του συλληφθέντα Έλληνα για τ...
 
  1. Σχόλια (2)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

αποτελει μονοπλεβρο θεωρηση...παντως δεν εβγαλαν ενα βουλευτη στις εκλογες πριν ενα μηνα...Αμα ηταν 900 χιλιαδες θα εβγαλαν πανω απο 30 βουλευτες .

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ Παπαχρήστο, θα ήθελα να προσθέσω μια πληροφορία από στοιχεία που προκύπτουν από το βιβλίο του ίδιου του Ενβέρ Χότζα και αναφέρεται στην πρώτη συνάντηση του με το Στάλιν που έλαβε χώρα στη Μόσχα. Στο βιβλίο "Απομνημονεύματα με το Στάλιν" ( Takim me Stalinin) λοιπόν εκδοθέν το 1948 αναφέρει ο ίδιος: "Στη συνάντηση με το Στάλιν η πρώτη ερώτηση που μου έκανε αφορούσε τις μειονότητες στην Αλβανία. Πόσες ήταν και ποια ήταν η μεγαλύτερη. Η απάντηση που δόθηκε αφορούσε δύο μειονότητες την Ελληνική και την Σλαβική με την Ελληνική να αριθμεί 100.000 κατοίκους". Είναι γνωστό ότι το 1947 το αλβανικό κράτος έκανε απογραφή του πληθυσμού καθώς και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Τα στοιχεία που δόθηκαν στο Στάλιν απορρέουν από την πρόσφατη τότε απογραφή. Στην ίδια απογραφή ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σε 800.000 κατοίκους. Όσο για τον αριθμό των τσάμηδων, το 1945 στην εφημερίδα "bashkimi", επίσημη εφημερίδα του αλβανικού κράτους, αναφέρει τον αριθμό 18.000. Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω μια φωτοτυπία της εφημερίδας με το παραπάνω στοιχείο για τον αριθμό των τσάμηδων. Την ημέρα εκείνη η εφημερίδα έγραψε το παραπάνω άρθρο με αφορμή την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεωργίου Παπανδρέου στα Ιωάννινα και την ομιλία του σχετικά με τα δικαιώματα της Ελληνικης Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αυτά προς αποκατάσταση ιστορικών διαστρεβλωσεων από όψιμους "ιστορικούς" του αλβανικού κράτους.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη