Είναι πολλά τα γεγονότα για να αποτελούν απλή σύμπτωση που μαρτυρούν ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα έχει υπεισέρθει πλέον ουσιαστικά στην εφαρμογή ενός σχεδίου που όχι απλά για λόγους εφήμερης πολιτικής ή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αλλά που στοχεύει τη δημιουργία εντάσεων στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την παραβίαση της κόκκινης γραμμής σε ότι αφορά στην ήρεμη ειρηνική διαβίωση εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία. Περπατά επικίνδυνα μονοπάτια και δείχνει σα να μην έχει συναίσθηση των περίπλοκων συνεπειών που δύναται να προκύψουν. Εκτός βέβαια εάν αυτό επιδιώκει και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται εγκαίρως να αποτραπεί.

Σε δύο πρόσφατα επιχειρήματα θέλουμε να σταθούμε: Πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή της Κονίσπολης – Μουρσί προκειμένου τυπικά να διανείμει κρατικούς τίτλους ένταξης αυθαιρέτων κτισμάτων στους ενδιαφερόμενους. Τα ΜΜΕ εστίασαν σε μια εντελώς άστοχη και άνευ πλαισίου αναφορά του στο πρόσωπο του Προέδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή της περιοχής Βαγγέλη Ντούλε. Είπε σε κάτοικο της περιοχής ότι να τον τίτλο στον δίνω εγώ και όχι ο Ντούλες. Θα ήταν απλή λεκτική φράση με στόχο την επίδειξη ισχύος και την ψηφοθηρική παραπλάνηση – γνωστή τέχνη του- εάν ήταν μόνο τόσο. Σε άλλη φάση αναφέρθηκε σε δήθεν προσπάθειες διαταραχής της συμβίωσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, Ελλήνων και Αλβανών στην περιοχή από κύκλους που δεν κατονόμασε. Προφανώς αντανακλά τη συμπεριφορά εκείνου που πετάει την πέτρα και κρύβει το χέρι. Απ’ την περίοδο που προωθούσε την τερατογέννηση της δήθεν διοικητικής μεταρρύθμισης στην περιοχή, στη συνέχεια της σύσφιξης της σχέσης του με το Κόμμα των εθνικιστών του Ιντρίζι, της ανθελληνικής του ρητορικής υστερίας, για την κοινή γνώμη είναι γνωστό ποιος βρίσκεται στο διαρκή πειρασμό διαταραχής της ήρεμης συμβίωσης. Επιχειρώντας να δείξει με το δάκτυλο την πολιτική έκφραση της ΕΕΜ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζονται ότι ευρισκόμενος σε εθνικιστικό πυρετό συμπεριφέρεται σαν ταύρος εν υαλοπωλείο.

Το πλέον όμως επικίνδυνο, χρήσιμο εν τούτοις για να γίνει πιο κατανοητή η σύγχυση που επικρατεί στο σχεδιασμό του ήταν ακόμη μια αναφορά του στο Βαγγέλη Ντούλε, και πάλι σε πλαίσιο που δεν είχε σχέση, με πολύ πιο επικίνδυνες όμως συνέπειες εάν και τα εννοεί. Σε πρόσφατο δείπνο της περασμένης εβδομάδας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο τουρκοκινούμενος Ιντρίζι έκανε πρόποση με ευχή για τη Γιορτή των Χριστουγέννων που απευθύνονταν μόνο στους Καθολικούς. Ο Ράμα τον παρότρυνε να ευχηθεί και στους Ορθοδόξους καθώς όχι όλοι τους είναι του Ντούλε αλλά υπάρχουν και καλοί Ορθόδοξοι.

Εδώ προφανώς ξεπερνά τα εσκαμμένα. Με την δάδα αναμμένη εισέρχεται σε αποθήκη καυσίμων όπου έχει φροντίσει μάλιστα να υπάρξουν αναθυμιάσεις έτοιμες προς ανάφλεξη. Είναι η καθαρότερη απόδειξη ότι κατέχεται από τη διάθεση πρόκλησης σύγκρουσης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και τη δημιουργία αβάσιμων διασπάσεων στο εσωτερικό των θρησκευτικών κοινοτήτων. Τι σημαίνει για το Ράμα καλοί και κακοί Ορθόδοξοι; Ποιος είναι ο πειρασμός του εάν δεν είναι αυτός της δημιουργίας ομάδας Ορθοδόξων που να την προσεταιρίζεται εις βάρος της ενότητας και συνοχής της Ορθοδόξου κοινότητας στον επίσημο φορέα της την κατ Αλβανία Ορθόδοξη Εκκλησία; Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα πράγματα βαίνουν σε μια τροχιά που μπορεί να επιφέρει συνέπειες ανεπιθύμητες. Η κοινή γνώμη σχολιάζει την απουσία του φάσματος της κυβέρνησης που ελέγχεται απ’ αυτόν και του ίδιου ειδικά απ’ τις γιορτινές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και τις τυπικές επισκέψεις στις έδρες της Αρχιεπισκοπής και των Επισκοπών.

Μπορεί και στο παρελθόν να υπήρξαν περίοδοι που οι κυβερνήσεις για λόγους πολιτικής εκλογικής κυρίως, σκοπιμότητας να προσέγγισαν τη μία ή την άλλη θρησκευτική κοινότητα. Τα πρώτα χρόνια ο Μπερίσα είχε μια μονομερή πρόνοια για τους Μουσουλμάνους ενώ έχει γραφεί ότι ανάλογη προσέγγιση και λόγω καταγωγής είχε ο Νάνο προς την Ορθόδοξη Κοινότητα. Όλες όμως οι πολιτικές ηγεσίες έχουν διαχρονικά φροντίσει να ενδιαφέρονται να κρατούν αποστάσεις απ’ τα εσωτερικά των θρησκευτικών κοινοτήτων και να περιφρουρούν την ειρηνική συνύπαρξη σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη αυτή την προϋπόθεση για να συνεχίσει.

Αλλαγή σε όλα αυτά τα δεδομένα επιδιώκει ο Ράμα. Εάν σχεδιάζει να ανάψει τέτοια φωτιά τότε θα πρέπει να προειδοποιηθεί ότι θα εγκλωβιστεί ο ίδιος στις φλόγες. Οι κουτοπονηριές δεν περνούν σ’ αυτό το πλέον ευαίσθητο πεδίο της εσωτερικής πραγματικότητας της Αλβανίας.

Πηγή:tachydromos.org