Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein θύμα παραπληροφόρησης για το ζήτημα της Χιμάρας

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein θύμα παραπληροφόρησης για το ζήτημα της Χιμάρας

Ο ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών που συνέταξαν την θετική αναφορά ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, έδωσε συνέντευξη στην αλβανίδα δημοσιογράφο Ejona Zenelhasani με αφορμή την διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο αλβανικό portal 27.al, το οποίο ασχολείται εντατικά με την προβολή του θέματος της τσαμουριάς, ο ευρωβουλευτής έκανε δηλώσεις σχετικά με τις κατεδαφίσεις κατοικιών στην Χιμάρα από την Αλβανική Κυβέρνηση, μετά από ερώτηση της δημοσιογράφου.

Ο Fleckenstein φέρεται (με βάσει την μετάφραση και απόδοση που έχει κάνει η δημοσιογράφος) να έχει δηλώσει:

"Εγώ έμαθα ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά τα σπίτια που χτίζονται χωρίς άδεια και χωρίς την έγκριση του κράτους και σίγουρα οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισότητα, είτε είναι Αλβανοί με αλβανικές ρίζες είτε είναι Αλβανοί με ελληνικές ρίζες. Γι' αυτό εγώ συμφωνώ με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Ράμα.

Από την άλλη μεριά, αν αναφερόμαστε στην χώρα από την οποία εγώ προέρχομαι, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απευθύνονται στα δικαστήρια όπου μπορούν να συζητήσουν αυτό το θέμα. Αυτό είναι κάτι που λείπει στην Αλβανία, δηλαδή οι άνθρωποι δεν απευθύνονται στα δικαστήρια. Παρόλα αυτά, εγώ πιστεύω πως όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισότητα, είτε έχουν βουλγαρικές, αλβανικές ή ελληνικές ρίζες."

Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτει ότι ο κ. Fleckenstein έχει καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα ύστερα από τις αναφορές που του έχει δώσει ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο κ. Fleckenstein έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης και έχει καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα.

Πρώτον: Οι 15 κατοικίες που πρόκειται να κατεδαφιστούν στην Χιμάρα δεν είναι παράνομες κατοικίες και δεν έχουν χτιστεί χωρίς άδεια. Από τα 15 σπίτια, τα 7 σπίτια διαθέτουν τίτλο ιδιοκτησίας ενώ τα υπόλοιπα 8, ορισμένα έχουν χτιστεί με άδεια και άλλα έχουν χτιστεί πριν την ύπαρξη του Αλβανικού κράτους και της σχετικής νομοθεσίας αδειοδότησης.

Αυτό διαβεβαιώνετε και από την Αλβανική κυβέρνηση η οποία προσέφερε (συμβολική) αποζημίωση για τα 15 σπίτια που θα κατεδαφιστούν, αναγνωρίζοντας έμμεσα την νομιμότητα των κατοικιών καθώς με βάση την αλβανική νομοθεσία δεν δίνετε αποζημίωση για παράνομα κτίσματα.

Δεύτερον: Όπως έχει δηλώσει και ο Αλβανός πρωθυπουργός κατά γράμμα: «τα αλβανικά δικαστήρια είναι διεφθαρμένα και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη». Σε ποια δικαστήρια να πάνε οι κάτοικοι της Χιμάρας για να βρουν το δίκιο τους όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας λέει πως αυτά είναι διεφθαρμένα και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη;

Τρίτον: Η ίση αντιμετώπιση των πολιτών μιας χώρας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παραμέριση δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων με βάση το αλβανικό και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Αντιθέτως, οι μειονότητες (εθνικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, κλπ.) χαίρουν και δικαιούνται ιδιαίτερη μεταχείριση και δικαιώματα τα οποία καταπατούνται στην Αλβανία με αποτέλεσμα το αλβανικό κράτος να έχει επικριθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν από τους Ευρωπαϊκούς και διεθνής οργανισμούς.

Για να μην βγάζει λάθος συμπεράσματα στο μέλλον για ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, θα συμβούλευα τον ευρωβουλευτή κ. Fleckenstein να ενημερώνεται και να ανατρέχει σε στοιχεία και αναφορές που έχουν συνταχθεί από ανεξάρτητους ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ ή η μόνιμη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Τίρανα.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου