Ο Ράμα κατηγορεί την Ελλάδα για ωμή παρέμβαση και κάνει την πάπια σε ΗΠΑ και Τουρκία

Ο Ράμα κατηγορεί την Ελλάδα για ωμή παρέμβαση και κάνει την πάπια σε ΗΠΑ και Τουρκία

Για ακόμη μια φορά ο Αλβανός πρωθυπουργός τα βάζει ευθέως με την Ελλάδα για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ευθαρσώς ο Αλβανός πρωθυπουργός αναιρεί τον εαυτό του λέγοντας πως δεν υπάρχει ΕΕΜ στην Χιμάρα, κάτι που είχε παραδεχθεί στο παρελθόν.

Όσοι πιστεύουν πως ο Ράμα ανοίγει μέτωπο εναντίον της Ελλάδας για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει εκλογών, ας θυμηθούν πως μόλις λίγο καιρό αφού ο Ράμα κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού δημιούργησε έντονο διπλωματικό επεισόδιο με την Σερβία. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται περί κουταμάρας και όχι περί στρατηγικής επιλογής.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι πως κατηγορεί την Ελλάδα για παρέμβαση στα θέματα που αφορούν αποκλειστικά το εσωτερικό της χώρας, κάτι που επανέλαβε πρόσφατα και στην αντιπαράθεση με τον κ. Ντούλε στην βουλή, από την άλλη όμως δεν αντιδρά στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η μόνη χώρα που έχει δικαιωματικά κάθε λόγο να εκφέρει γνώμη για θέματα που επηρεάζουν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι η Ελλάδα. Εκτός αν υπάρχει Τουρκική ή Αμερικάνικη μειονότητα στην Αλβανία και μας διαφεύγει.

Προ ημερών ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου συζητήθηκαν νέες συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της άμυνας, της ασφάλειας και της αστυνομικής συνεργασίας. Σε όλα αυτά όμως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλουτ Τσαβούσογλου έθεσε έναν όρο ώστε να προχωρήσει η Τουρκία στην υλοποίησή της συνεργασίας, ο όρος ήταν η Τουρκία να μπορεί να ασκήσει έλεγχο σε όλες της δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία. Κάτι παρόμοιο είχε απαιτήσει και ο Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Τίρανα. Ο Αλβανός ΥΠΕΞ δεσμεύθηκε για την άμεση υπογραφή συμφωνίας.

Ένα παρόμοιο περιστατικό, αυτή την φορά με εμπλοκή των ΗΠΑ βγήκε πρόσφατα στην δημοσιότητα όταν ο Αμερικανός Πρέσβης στα Τίρανα Donald Lu ομολόγησε πως ο ίδιος κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίας για την αφαίρεση του αξιώματος σε διεφθαρμένους βουλευτές με ανάμειξη σε εγκληματικές δραστηριότητες. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι εκατοντάδες καταγγελίες της ΕΕΜ για την δράση ενός εκ των βουλευτών που έχασαν το αξίωμά τους, του Κότσο Κοκδήμα, ουδέποτε εισακούστηκαν από την αλβανική κυβέρνηση, όταν όμως η Πρεσβεία των ΗΠΑ έπραξε το ίδιο η ανταπόκριση του Ράμα ήταν άμεση.

Τα γεγονότα είναι πρόσφατα οπότε σίγουρα δεν έχουν ξεχαστεί από τον κ. Ράμα. Σε μια απλή ερμηνεία των γεγονότων αυτό που ο Αλβανός Πρωθυπουργός θέλει να πει είναι πως δεν φοβάται την Ελλάδα, όπως την Τουρκία και τις ΗΠΑ, ώστε να της επιτρέπει παρέμβαση στα εσωτερικά της θέματα.

Τέλος, κάποιος πρέπει να ενημερώσει την ελληνική διπλωματία πως πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους ώστε να βάζει την Αλβανία στην θέση της όποτε πάει να υψώσει ανάστημα ενάντια στην χώρα μας. Το παραμύθι περί βέτο στις διαδικασίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το πιστεύει πλέον κανείς. Ο Ράμα γνωρίζει αρκετά καλά πως η χώρα τους απέχει πολύ από τις προϋποθέσεις ένταξης οπότε αυτό δεν αποτελεί φόβητρο. Την επόμενη φορά λοιπόν η Ελλάδα ας κλείσει τα σύνορα και τότε θα δούμε την αντίδραση του Ράμα και των πολιτών του που θα αναγκαστούν να πληρώσουν το τίμημα των πράξεων του πρωθυπουργού τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου