​Χτίζουν την Νέα Χιμάρα πάνω στα συντρίμμια της δικιάς μας Χιμάρας

​Χτίζουν την Νέα Χιμάρα πάνω στα συντρίμμια της δικιάς μας Χιμάρας

Όλοι θυμόμαστε το μνημείο με την γαλανόλευκη στην παραλιακή της Χιμάρας έργο του γνωστού καλλιτέχνη από την Χιμάρα, Μάριου Τζαβέλα.Αυτό το μνημείο δεν υπάρχει πια. Ενώ θα μπορούσε να ενταχθεί στην νέα παραλιακή ή να μετακινηθεί κάπου αλλού, οι σχεδιαστές της Νέας Χιμάρας την κατεδάφισαν.

Η δημιουργία της Νέας Χιμάρας από το καθεστώς Ράμα, δεν είναι μια απλή διοικητική διαδικασία δημιουργίας ενός νέου δήμου, αλλά είναι μια εθνικιστική ιδεολογική πλατφόρμα που σκοπεύει στην αλλοίωση της Χιμάρας και την μετατροπή της σε κάτι ανάλογο με αυτό που είναι σήμερα η πόλη τον Αγίων Σαράντα όπου οι πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί που μετοίκησαν από άλλες περιοχές της νότιας Αλβανίας.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκδιωχθούν οι ντόπιοι αυτόχθονες κάτοικοι της Χιμάρας και να αλλοιωθεί η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα αυτών που θα παραμείνουν στην Χιμάρα για να δεχθούν χωρίς αντιδράσεις τους νέους αποίκους από το Βρανίστι και άλλες Αλβανικές περιοχές.

Δυστυχώς, η μαζική εγκατάλειψη της Χιμάρας από τους Χιμαριώτες έχει ήδη συμβεί και είναι αποτέλεσμα των οικονομικών εξελίξεων μετά το 1991 και της συστηματικής πολιτικής των Αλβανικών Κυβερνήσεων όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα ο Ράμα και ο Μπερίσα στο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αδράνεια και οι πράξεις των Ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 25 χρόνια όπως η πρόσφατη διακοπή χορήγησης σύνταξης στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες το 2013.

Tα τελευταία 25 χρόνια, oι Αλβανικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να εκδιώξουν τον ντόπιο πληθυσμό από την Χιμάρα, όπως:

- την μην απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τα σπίτια, τα κτήματα και την ακίνητη περιουσία,

- τις τακτικές κατεδάφισης ακίνητης περιουσίας που ανήκει στους Χιμαριώτες, όπως συνέβει στην Χιμάρα το 2000 και το 2004, στο Γυαλί το 2005, στις Δρυμάδες το 2014, στο Κηπαρό το 2014 και τελευταία πάλι στην Χιμάρα το 2016.

- την παραχώρηση της περιουσίας των Χιμαριωτών σε ξένους.

- την αδειοδότηση κατασκευής τεράστιων νέων οικισμών για να φιλοξενήσουν τους νέους αποίκους όπως στην Παλάσα, στις Δρυμάδες, στο Βουνό, στο Κηπαρό, στο Μπόρσι, στην Κακομέα, και αλλού.

Στο δευτερο σκέλος του σχεδίου τους, την άλωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Χιμάρας, που είναι και το πιο δύσκολο στην εφαρμογή του, οι Αλβανοί αποδείχθηκαν πολύ δημιουργικοί και επιστράτευσαν ύπουλα και αποδοτικά μέσα όπως:

- Την διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με την συμμετοχή αλβανικών πολιτισμικών και αθλητικών ομάδων.

- Την έκδοση βιβλίων για την Χιμάρα από Αλβανούς συγγραφείς με καθαρά φιλοαλβανικές θέσεις.

- Διοργάνωσαν "Επιστημονικές ημερίδες" που στηρίζουν τις Αλβανικές θέσεις για την Χιμάρα.

- Το 2015, στο κάστρο του κόλπου του Πάνορμου έγινε μια προσπάθεια αντικατάστασης της πλάκας με το Ελληνικό κείμενο (που αφαιρέθηκε το 1995) με μια καινούρια γραμμένη στα Αλβανικά. Κλπ.

Το τελευταίο όπλο που χρησιμοποιεί το Aλβανικό καθεστώς στον πόλεμο για την αλλοίωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Χιμάρας είναι αυτό που το καθεστώς Ράμα αποκαλεί "Η πολεοδομική ανάπτυξη της Νέας Χιμάρας."

Στο όνομα της πολεοδομικής ανάπτυξης της Νέας (τους) Χιμάρας κατεδαφίζονται περιουσίες και μνημεία στο κέντρο της πόλης της Χιμάρας και χτίζεται μια νέα παραλιακή που είναι ένα αντίγραφο της νέας παραλιακής στην Αυλώνα και δεν έχει τίποτα κοινό με την παράδοση και την ιστορία της Χιμάρας.

Δύο λεπτομέρειες: Το μπετόν και τα πεύκα που φυτεύονται στην παραλιακή, αντικαθιστούν την πέτρα και την ελιά της Χιμάρας.

-Η παλιά Χιμάρα, το Βουνό και το χωριό Δρυμάδες κηρύθτηκαν ιστορικά κέντρα δίνοντας το πολεοδομικό έλεγχο σε αυτά τα χωριά στις κρατικές υπηρεσίες στην Αυλώνα που θα ελέγχει το μέλλον της παραδοσιακής και εθνικής ταυτότητας σε αυτά.

-Στο χωριό Πήλιουρη της Χιμάρας θα χτιστεί μνημείο για "το Αλβανικό πολυφωνικό τραγούδι". .

-Το μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου στις Δρυμάδες καταρρέει καθώς οι πολεοδομικές Αλβανικές αρχές δεν δίνουν άδεια στην Εκκλησία να επισκευάζει την σκεπή.

-Και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες κατεδαφίστηκε με την δικαιολογία ότι ήταν μια πολεοδομική παρανομία και στην συνέχεια σκοπεύουν να μετατρέψουν ένα Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό σε μουσείο εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας.

Το Αλβανικό καθεστώς προχωρά υλοποιώντας την δημιουργία της Νέας (τους) Χιμάρας αλλά η Νέα Χιμάρα θα χτιστεί πάνω στα συντρίμμια της δικιά μας Χιμάρας και θα έχει μια νέα εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, και σίγουρα δεν θα είναι η δικιά μας.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου