Το Αλβανικό λόμπυ στις ΗΠΑ

Το Αλβανικό λόμπυ στις ΗΠΑ

Το κράτος της Αλβανία απασχολεί σε τακτική βάση εταιρείες δημοσίων σχέσεων-λόμπινγκ με σκοπό τη προώθηση των θέσεων τους σε τομείς επιρροής στις ΗΠΑ, όπως τη Γερουσία, διάφορα σημαντικά Υπουργεία και μεγάλες εταιρείες.

Το παρόν κείμενο ασχολείται μόνο με τις εταιρείες που πραγματοποιούν λομπινγκ εκ μέρους των Τιράνων και όχι τους εθνοτικούς συλλόγους και ενώσεις Αλβανών στις ΗΠΑ που βεβαίως κάνουν παραπλήσια εργασία.

Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά.

- Εταιρεία Squire Patton Boggs, στην Ουάσινγκτον. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και 20 έτη, ενώ είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι η εταιρεία αυτή αντιπροσωπεύει και το Εμιράτο του Κατάρ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

- Εταιρεία Podesta Group, στην Ουάσινγκτον. Η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει και το λομπίνγκ για τις δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις ΗΠΑ, όπως και κατά καιρούς εκπροσωπεί συμφέροντα της Τουρκίας, Γεωργία,Ουκρανίας και του Αζερμπαιτζάν.

- Εταιρεία Blue Star Strategies, στην Ουάσινγκτον. Η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυτής, ονόματι Sally A. Painter,εξειδικεύεται στις Βαλτικές χώρες, την Ουκρανία και το Καύκασο.

- Εταιρεία BKSH & Associates - Prime Policy Group, στηνΟυάσινγκτον. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στο Ιράκ, την Ουκρανία και στον πρώην Ρώσο "ολιγάρχη" Χοντροκόφσκι.

- Εταιρεία Rasky Baerlain Strategic Communications, στηνΟυάσινγκτον. Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ονόματι David Tamasi, εξειδικεύεται στην Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουγγαρία.

Στους παραπάνω οργανισμούς, πρέπει να προστεθεί το ευρύτερο "σύστημα Σόρος" στα Βαλκάνια που ενίσχυσε συγκεκριμένα το σημερινό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα εις βάρος του τέως Σαλί Μπερίσα, όπως και πολλοί μεμονωμένοι "ανεξάρτητοι" λομπίστες στην Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και Σικάγο ιδιαίτερα.

Επιπλέον οι μηχανισμοί λόμπινκ που απασχολούνται από το Κόσσοβο, είναι αρκετά ευρύτεροι και μεγαλύτεροι από ότι αυτοί της Αλβανίας.

Σε γενικές γραμμές είναι εμφανές ότι αναλόγως με το μέγεθος και τα οικονομικά δεδομένα των Τιράνων, δίδεται πολύ μεγάλη σημασία από αυτή τη χώρα στο να διαθέτει μηχανισμούς λόμπινγκ στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη διασύνδεση με το "προωθημένο" τμήμα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που επιθυμεί κατά κύριο λόγο περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ και έχει άμεση εμπλοκή σε πολύ μεγάλο βαθμό στις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι η Αλβανία δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να έχει σύστημα λόμπινγκ στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, παρόλο που υποτίθεται ότι η ενταξιακή της πορεία αποτελεί το μείζων στρατηγικό στόχο της χώρας.

του Ιωάννη Μιχαλέτου/rimse.gr

Τα Τίρανα αμφισβητούν περιοχές για έρευνα στο Ιόνι...
Η κόλαση στα Σκόπια και ελληνικά συμφέροντα
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη