Το μέλλον και η θέση της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Το μέλλον και η θέση της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ως δεκανίκι του ΚΕΑΔ, ως ρυθμιστής ή ως κόμμα;

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλές φωνές που μιλάνε για την αναβάθμιση της Ομόνοιας και ανανέωση της οργάνωσης ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Παρόλα αυτά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και το προφίλ που θα κρατάει η Ομόνοια ως οργάνωση. Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις επικρατέστερες απόψεις σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι αυτό.

Αρχικά ας δούμε της ιστορική εξέλιξη της Ομόνοιας.

Το 1991 ιδρύθηκε στην Δερβιτσιάνη της Δερόπολης η «ΟΜΟΝΟΙΑ» δίνοντας στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας μια δυναμική πολιτική εκπροσώπηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, παρόλα ταύτα ο νόμος αρ. 7502 ημ. 25.07.1991 του Αλβανικού κοινοβουλίου απαγόρευε σε κόμματα με Εθνικό χαρακτήρα να έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή. Έτσι το 1992 ιδρύθηκε το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ) το οποίο μεριμνά για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των Ελλήνων της Αλβανίας όσο και των Βλάχων, Σκοπιανών, Σέρβων, Μαυροβουνίων και Ρομά. Μειονοτήτων δηλαδή που ζουν σε Αλβανικό έδαφος.

Η ιστορία συνεχίζεται μέχρι το 2000 όπου υπερψηφίζεται ο νόμος 8580 ημ. 17.02.2000 ο οποίος επιτρέπει σε κάθε μειονότητα την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Τότε δημιουργήθηκε το πρώτο «σχίσμα» από ανθρώπους της Ομόνοιας οι οποίοι θεωρούσαν καταλληλότερη την αποχή της Ομόνοιας από το ΚΕΑΔ και την Δημιουργία του Κόμματος «Ομόνοια» πράγμα που δεν έγινε ποτέ, καθώς η ηγεσία της Ομόνοιας λόγο του τότε εκλογικού νόμου ο οποίος έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στους ψήφους επικρατείας θεώρησε πιο ωφέλιμη την εκπροσώπηση μας από το ΚΕΑΔ μαζί με τις άλλες μειονότητες. Το 2008 όμως αυτός ο νόμος άλλαξε και πλέον οι έδρες υπολογίζονται από τους ψήφους ανά Περιφέρεια. Και από τότε τουλάχιστον μέχρι και σήμερα το ΚΕΑΔ κερδίζει μια και μόνο βουλευτική έδρα στην περιφέρεια Αυλώνας, αυτή του κ. Ντούλε, της οποίας οι ψήφοι είναι καθαρά από ανθρώπους της Ελληνικής μειονότητας.

Για αυτούς τους λόγους κυρίως υπάρχουν τρεις επικρατέστερες απόψεις για την πορεία της Ομόνοιας:

1. Ομόνοια ως οργάνωση που υποστηρίζει το ΚΕΑΔ.
Με λίγα λόγια να μην αλλάξει τίποτα στην στάση της απέναντι στο ΚΕΑΔ. Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του κ. Ντούλε έναν ικανό πολιτικό με επιτυχημένη σταδιοδρομία, και βλέπουν την συνεργασία μας και με άλλες μειονότητες θετική. Δεν θεωρούν ότι η Ομόνοια θα μπορεί από μόνη της να πετύχει μια τόσο καλή πολιτική εκπροσώπηση και ενδεχομένως να υπάρξουν απόλυες ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά προς όφελος της μειονότητας οι οποίοι υπάγονται στον στενό κύκλο του Ντούλε.

2. Η Ομόνοια ως μια οργάνωση που λειτουργεί δυναμικά.
Τι σημαίνει δυναμικά. Μια οργάνωση δηλαδή που αναλόγως με τα συμφέροντα της Ελληνικής Μειονότητας συνεργάζεται είτε με το ΚΕΑΔ είτε με το ΜΕΓΚΑ ανά τόπους καιρούς και καταστάσεις, για να αποφέρει το καλύτερο δυνατό καλό για τον τόπο μας. Δεν θα υπάγεται πλέον στο ΚΕΑΔ και θα μπορεί να κρίνει αντικειμενικότερα ποια πρόταση από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας είναι καλύτερη για εμάς και αυτήν και θα στηρίζει.

3. Η Ομόνοια ως Κόμμα.
Μια νέα αρχή για την Ομόνοια όπου θα καλέσει όλους τους Έλληνες εκπροσώπους της μειονότητας να ανασυνταχτούνε και να στηρίξουν μια κίνηση η οποία θα δημιουργήσει ένα ισχυρό Ελληνικό κόμμα στο Αλβανικό κοινοβούλιο, χωρίς να αποκλείει παράλληλα την συνεργασία με το ΚΕΑΔ και τις άλλες μειονότητες για την παρουσίαση κοινών μας προβλημάτων και την λύση τους. Ένα κόμμα που θα διοικείτε από Έλληνες θα ψηφίζεται από Έλληνες και στόχος της θα είναι ένα καλύτερο μέλλον για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η άποψη μας είναι πως όποια και να είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ομόνοιας και όποιο τελικά και να καταλήξει να είναι, θα πρέπει ο κάθε Βορειοηπειρώτης να ενδιαφέρεται και να κάνει το κατά δύναμην για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Είναι κρίμα και άδικο σε έναν τόπο που ζούσαν Έλληνες για τουλάχιστον 2642 χρόνια από την ίδρυση της Επιδάμνου, οι απόγονοι τους να είναι αδιάφοροι ενώ παράλληλα κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν τον πληθυσμό μας, να πάρουν τα οικόπεδα μας, να εκμεταλλευτούν χώρους όπως εκκλησίες και ιστορικά μνημεία αφαιρώντας έτσι σιγά σιγά την παρουσία μας από τον τόπο.

Για αυτό το λόγο ιδρύθηκε και υπάρχει η Ομόνοια εδώ και 24 χρόνια, για να παρουσιάσει την Ελληνική ταυτότητα της περιοχής και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας. Θα έπρεπε όλοι μας να συμμετάσχουμε και να συνεισφέρουμε στον αγώνα αυτό. Στις συνδιασκέψεις, στις μαζώξεις και στις εκλογές.

Πηγή

Επιστολή διαμαρτυρίας Χιμαραίου: «Το ανεύθυνο δημα...
"Πάρτι" παράνομων Ελληνοποιήσεων για αλβανούς είχε...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη