Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην Αλβανία, ένα "έργο" που έχουμε ξαναδεί

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην Αλβανία, ένα "έργο" που έχουμε ξαναδεί

Τους τελευταίους δύο μήνες βλέπουμε σχεδόν καθημερινά το ίδιο σκηνικό: Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας που μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατητές περιουσιών οι οποίοι με την σειρά τους τον προσκυνούν και τον ευχαριστούν για την περιουσία που τους χαρίζει.

Κάτι μου θυμίζει αυτό, κάτι από το παρελθόν... όχι απλώς για τον τρόπο που γίνετε αλλά και βάση της νομικής διαδικασίας και της νοοτροπίας που επαναλαμβάνεται μετά από 70 χρόνια. Τότε έλεγαν: «Η γη ανήκει σε αυτόν που την δουλεύει» ενώ τώρα λένε: «Η γη ανήκει σε αυτόν που την καταπατά»

Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2006, (ακριβώς 70 χρόνια μετά την περίφημη ρεφόρμα Αγράρε του 1946) στην Αλβανία εφαρμόζεται ένας νόμος νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχει πάρει νέα πνοή ενόψη τον τοπικών εκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2015. Στην ουσία πρόκειται για ένα νόμο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του Σάλι Μπερίσα για να νομιμοποίησει τα αυθαίρετα που είχαν χτίσει στα περίχωρα των Τιράνων οι συμπατριώτες του από το βορά οι οποίοι και τον έφεραν στην εξουσία το 2005. Ο νομός αυτός έδινε την δυνατότητα σε όσους είχαν χτίσει σπίτι η μια επιχείρηση παράνομα (χωρίς αδια οικοδόμησης) στο δικό τους κτήμα, σε κρατικό κτήμα η σε κτήμα που ανήκε σε κάποιον άλλον, να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο και να πάρει την ιδιοκτησία του κτήματος στο οποίο είχε κτιστεί το αυθαίρετο, με μια απλή διαδικασία η οποία γίνετε από την κρατική υπηρεσία ΔΩΡΕΆΝ.

Στον πρώτο νόμο που εγκρίθηκε στη βουλή της Αλβανίας προβλέπεται ότι όσοι είχαν κτίσει σε κτήμα που ανήκει στο κράτος η σε κάποιον ιδιώτη, ο καταπατητής δεν είχε την υποχρέωση να πληρώσει για την γη που ουσιαστικά γινόταν ιδιοκτησία του με κανονικό τίτλο ιδιοκτησίας!!!

Μετά από προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας από την Ένωση των Πρώην Ιδιοκτητών, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο νομός είναι αντισυνταγματικός επειδή οι καταπατητές θα έπρεπε να πληρώσουν για την γη που δεν τους ανήκει. Έτσι η κυβέρνηση της Αλβανίας τώρα υποχρεώνει τους καταπατητες να πληρώσουν στο κράτος και όχι στους ιδιοκτήτες, ένα συμβολικό πόσο για την γη που έχουν καταπάτηση!!!

Όμως η διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων είναι επιλεκτική, έτσι μέχρι τώρα έχουν ωφεληθεί ομάδες και περιοχές όπου έχουν καταπατηθεί εκτάσεις όπως στην περιοχή Καμέζα κοντά στα Τίρανα, στην Κινητα κοντά στο Δυρράχιο, στην Αυλώνα και άλλες περιοχές που στο πρόσφατο παρελθόν (μετά το 1991) έχουν εγκατασταθεί πληθυσμιακές ομάδες που έχουν έρθει από το βορρά και την ενδοχώρα της Αλβανίας.

Σχεδόν 425.000 καταπατητές σύντομα θα γίνουν νόμιμοι ιδιοκτήτες στα κτήματα που πήραν παράνομα. Ο λαός της Χιμάρας ποτέ θα πάρει τίτλους ιδιοκτησίας για τις περιουσίες που κατέχει νόμιμα;

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου