Στις 6 Νοεμβρίου στο Μπισκέκ της Κιργιζίας, συνεκλήθη η Διάσκεψη των ηγετών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (Organization of Turkic States). Στη Σύνοδο συμμετείχαν ως παρατηρητές ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο ψευδοπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Στο τέλος των εργασιών ο Οργανισμός απένειμε στον Όρμπαν το Παράσημο της Ανώτατης Τιμής του Τουρκικού Κόσμου. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μοίρασε στους συνέδρους ένα αναμνηστικό νόμισμα της Τουρκικής Δημοκρατίας, στο οποίο απεικονίζονταν οι σημαίες των 5 μελών (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία) και των δύο παρατηρητών: Ουγγαρίας και ψευδοκράτους, το οποίο αναφέρεται ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν στο πλαίσιο του νέου «Αιώνα της Τουρκίας», έχει θέσει ως έναν από τους κύριους στόχους του την αναγνώριση του Ψευδοκράτους και από άλλες χώρες πλην της Τουρκίας. Ήδη ο Χοσέ Μπορέλ, Ύπατος Αρμοστής της Ευρ. Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κατήγγειλε τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στη Σύνοδο του Μπισκέκ. Αν και ορισμένες από τις χώρες – μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Λευκωσία, ας έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, διότι ο Ερντογάν από αυτόν τον Οργανισμό προσπαθεί να βρει το πρώτο κράτος που θα αναγνωρίσει τα τετελεσμένα της εισβολής και τον ψευδοπρόεδρο Τατάρ.
Ο δεύτερος στόχος, στον οποίο επικεντρώνεται ο Ερντογάν, είναι η αλλαγή του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να εκλεγεί το 2028 για τρίτη θητεία. Το ισχύον Σύνταγμα δεν επιτρέπει την τρίτη Προεδρία και χρειάζονται οι ψήφοι 360 από τους 600 βουλευτές που αποτελούν την Εθνοσυνέλευση. Γίνεται μία προσπάθεια από τον σύμμαχό του, τον ακραίο εθνικιστή Μπαχτσελί, να προσεγγισθούν οι Κούρδοι, οι οποίοι υποστηρίζουν το κόμμα DEM και έχουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ώστε να καταστήσουν εφικτή μία πλειοψηφία άνω των 360 ψήφων. Η κεμαλική αντιπολίτευση θα ξεσηκώσει θόρυβο για να ακυρώσει την αλλαγή του Συντάγματος και την τρίτη θητεία του Ερντογάν.
Η προσέγγιση προς τους Κούρδους της Τουρκίας δεν γίνεται μόνο για την ψήφο των βουλευτών τους. Πρόκειται για τον τρίτο στόχο, στον οποίο επικεντρώνεται ο Τούρκος Πρόεδρος κυρίως για λόγους ασφαλείας. Η πρόβλεψη της τουρκικής κυβερνήσεως είναι ότι το Ισραήλ θα στηρίξει δυναμικά τους Κούρδους της ευρύτερης περιοχής με στόχο τη δημιουργία Κουρδικών αυτόνομων περιοχών (αρχικά) π.χ. εντός Συρίας. Στις 12 Νοεμβρίου ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα του η συμμαχία με τους Κούρδους και με άλλες μειονότητες.
Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του ανησυχούν ευλόγως, διότι ήδη στο Βόρειο Ιράκ υπάρχει μία ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή που μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για επόμενες κινήσεις και στοχεύσεις των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας.
Από ελληνικής πλευράς οφείλουμε να κάνουμε σωστή διάγνωση και ερμηνεία των στόχων και των ανησυχιών του επιτελείου του Ερντογάν και να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την αναγνώριση του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων. Να θυμόμαστε τη διαρκή επωδό του Ερντογάν ότι η Τουρκία καθορίζεται από τη «γεωγραφία της καρδιάς της» και όχι από τα σύνορά της!
Κωνσταντίνος Χολέβας
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 16.11.2024
Σχόλια