Το μήνυμα του πιλότου: Ιστορική μνήμη και Εθνική άμυνα

Το μήνυμα του πιλότου: Ιστορική μνήμη και Εθνική άμυνα

Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου μάς συγκίνησε ο πιλότος της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έστειλε από ψηλά το μήνυμα της διαχρονικής επιβίωσης και των αγώνων του Ελληνισμού. Μάς μίλησε με τους στίχους του Κωστή Παλαμά λέγοντας: «Χρωστάμε σ’ όσους ήλθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν». Κι εμείς θυμόμαστε τη συνέχεια του ποιήματος: «Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί» !

Το μήνυμα προκάλεσε εντύπωση και ορθώς. Ο Κωστής Παλαμάς με τους στίχους αυτούς θέλησε να θυμίσει το χρέος μας ες αεί. Κάθε γενιά Ελλήνων έχει υποχρέωση να προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα, την ιστορική μνήμη, την αξιοπρέπεια, τη γλώσσα, τον πολιτισμό του Έθνους. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εκείνους που έφυγαν από τη ζωή και στις επόμενες γενιές που θα έλθουν μετά από εμάς. Κριτές των έργων μας είναι οι πρόγονοί μας, αλλά και τα παιδιά μας.

Ο ιπτάμενος αξιωματικός μάς έφερε στον νου τον όρκο των Αθηναίων Εφήβων. Κάποτε τον διδασκόμασταν στο σχολείο, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Ο λόγος του ρήτορος Λυκούργου «Κατά Λεωκράτους» περιλαμβάνει ολόκληρο τον όρκο. Προτείνω αυτό το κείμενο να επανέλθει στα Λύκειά μας.

«…..Θα αμυνθώ για τα ιερά και τα όσια και μόνος και μαζί με πολλούς και την πατρίδα δεν θα παραδώσω μικρότερη, αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη από όση την παρέλαβα.» (μετάφραση Σαράντου Καργάκου).

Δεν είναι τυχαίο ότι το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 1, παράγραφος 3, τονίζει ότι οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό και υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους. Ο συντακτικός νομοθέτης προσέθεσε δίπλα στην έννοια του λαού (οι υπήκοοι, όσοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν) και την σαφώς ευρύτερη έννοια του Έθνους. Η έννοια αυτή είναι ευρύτερη σε ιστορικό βάθος αλλά και σε γεωγραφική έκταση, από την έννοια του λαού. Το Έθνος περιλαμβάνει και τους προγόνους μας, την ιστορική διαχρονία των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει τα στοιχεία της εθνικής ταυτότητας, όπως είναι η Ορθοδοξία, η γλώσσα, η δημοκρατία. Περιέχει εξ άλλου τους Έλληνες εκτός των συνόρων του κράτους, δηλαδή τους Έλληνες Κυπρίους, τους Βορειοηπειρώτες, τους Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο και βεβαίως τον Απόδημο Ελληνισμό.

Απέναντι στις προηγούμενες, αλλά και τις επόμενες γενιές, λοιπόν, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε έδαφος, ιστορική μνήμη, ισχύ.

Έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε την Εθνική Άμυνα και τη διπλωματική μας ευελιξία. Να μην υποχωρήσουμε στις αξιώσεις του νέου Οθωμανισμού που απειλεί τη Θράκη και το Αιγαίο, ενώ κατέχει ήδη το 37% της Κύπρου.

Έχουμε καθήκον να διδάξουμε στα παιδιά μας τεκμηριωμένα τη διαχρονική Ιστορία μας και την οικουμενική προσφορά του Ελληνισμού. Να μιλήσουμε για τα ΟΧΙ των Ελλήνων, να δώσουμε πρότυπα αγωνιστών του πολέμου και της ειρήνης.

Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τον πλούτο της Ενιαίας Ελληνικής Γλώσσας σε όλες τις μορφές της. Τα ελληνικά του Θουκυδίδη, των Ευαγγελίων, του Παπαδιαμάντη, του Κωστή Παλαμά είναι μία και η αυτή γλώσσα σε διαφορετικές χρονικές φάσεις.

«Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί». (Κωστή Παλαμά, Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» ).

Κωνσταντίνος Χολέβας.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 9.11.2024

Σχετικά άρθρα


Σχόλια