Η περιοδεία του Έντι Ράμα στην αλβανική διασπορά, αποκαλύπτει μια ξεκάθαρα προεκλογική στρατηγική, παρά την αρχική πρόφαση της τιμής προς τους Αλβανούς του εξωτερικού. Μετά τη σημερινή του επίσκεψη στην αλβανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης φανερώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που επέλεξε για να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους, σε σχέση με την ομιλία του στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ράμα υιοθέτησε έναν πιο ήπιο και συμβιβαστικό τόνο. Φυσικά, δεν τσιγκουνεύτηκε εντελώς τις προκλητικές του δηλώσεις και περιορίστηκε μόνο στο να αποκαλέσει τη Βόρειο Ήπειρο έναν όρο παρωχημένο,που έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Θα μπορούσε βέβαια αυτός ο χαρακτηρισμός να καλύψει όλο το φάσμα των όσων θα μπορούσε να είχε πει υπό άλλες συνθήκες.
Ωστόσο, η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ενότητα των Αλβανών μεταναστών και στην υποστήριξη του πολιτικού του κόμματος, αποφεύγοντας τις αναφορές σε ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις. Η στρατηγική αυτή είχε σκοπό να προωθήσει ένα προφίλ ηγέτη που ενώνει τους Αλβανούς της διασποράς, χωρίς να προκαλεί εθνικιστικές εντάσεις. Ενώπιον του ακροατηρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Ράμα περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές στην κοινή ταυτότητα των Αλβανών και την αλληλεγγύη.
Έντι Ράμα: Νεκρός όρος η Βόρειος Ήπειρος pic.twitter.com/zoY3n7IvDA
— Himara.gr (@HimaraGr) November 3, 2024
Αντιθέτως, η ομιλία του στην Αθήνα, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Αλβανοί της διασποράς, είχε πιο έντονο χαρακτήρα, με εμφανείς εθνικιστικούς τόνους. Ο Ράμα αναφέρθηκε στα δύσκολα βιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, ενισχύοντας την αίσθηση θυματοποίησης και υπογραμμίζοντας τις κοινωνικές και ιστορικές δυσκολίες που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αντιμετωπίσει. Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι ιστορικές ανακρίβειες, όπως του τύπου ότι η Μπουμπουλίνα ήταν από την Αλβανία ή την όπως αποκάλεσε, επιχείρηση «μαύρες σκούπες» των Ελλήνων κατά των τσάμηδων. Στο Κλειστό του Γαλατσίου, αξιοποίησε το μαζικό κοινό για να προβάλει ένα πιο δυναμικό προφίλ, εκφράζοντας έμμεσα κριτική προς τις ελληνικές αρχές και θέτοντας διμερή ζητήματα, όπως η υπόθεση της σύλληψης του δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, και η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών. Η ρητορική ήταν πλούσια σε αιχμές για τις «αδικίες» που θεωρεί ότι έχουν υποστεί οι Αλβανοί, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι μάχεται για τα δικαιώματά τους.
Το νόημα είναι ότι αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος της περιοδείας του, που δεν είναι άλλος από τη συσπείρωση της αλβανικής διασποράς ενόψει των εκλογών του 2025. Αρχικά, ο Ράμα πόνταρε στο μεγαλομανιακό φρόνημα των Αλβανών για την πατρίδα τους, το οποίο ήθελε να τροφοδοτήσει με ανθελληνικές κατά βάση αερολογίες. Όμως, αυτό ίσως παρατήρησε και ο ίδιος μετά το σάλο που προκλήθηκε, ότι μόνο κακό θα του έκανε στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ράμα εμφανίστηκε πιο ουδέτερος, για να διατηρήσει την πολιτική ηρεμία και να ενισχύσει την υποστήριξη των μεταναστών, ενώ στην Αθήνα η ομιλία του είχε ξεκάθαρα πολιτική διάσταση, με στόχο να εκμεταλλευτεί τη συγκέντρωση των Αλβανών για να προωθήσει το εθνικιστικό του προφίλ. Αυτή η διττή στρατηγική αποδεικνύει πως, παρά την πρόφαση της «τιμής» στους Αλβανούς του εξωτερικού, το τουρ του Ράμα εντάσσεται ουσιαστικά σε μια καλοσχεδιασμένη προεκλογική εκστρατεία.
Σχόλια