Η Ευρώπη μπορεί να μην προτιμά έναν δεύτερο γύρο διακυβέρνησης Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσφέρει στοχευμένα κίνητρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αλλαγές που θα έφερνε η διακυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσαν να «ταρακουνήσουν» την ΕΕ, οδηγώντας την προς μια ενισχυμένη άμυνα και πιο σαφή πολιτική στάση απέναντι στην Κίνα.
Όπως σχολιάζει ανώνυμα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Politico, η επιστροφή του Τραμπ ίσως αποδειχθεί τόσο σημαντική ώθηση για την Ευρώπη όσο υπήρξε η πανδημία ή η ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι δεν εκφράζουν απαραίτητα συμπάθεια για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά πιστεύουν ότι μια δεύτερη θητεία του μπορεί να λειτουργήσει σαν «πικρό φάρμακο» που θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει τις εσωτερικές της διαιρέσεις και να λειτουργήσει με μεγαλύτερη συνοχή ως μπλοκ.
Ειδικότερα, δεδομένων των εντάσεων της προηγούμενης θητείας Τραμπ, η οποία περιλάμβανε προσβολές προς ευρωπαίους ηγέτες και εμπορικές συγκρούσεις, η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, να ενισχύσει τον τεχνολογικό της τομέα και να διαμορφώσει πιο ξεκάθαρη πολιτική προς την Κίνα. Επισήμως, η Ευρώπη υποστηρίζει ότι είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές, είτε πρόκειται για τον Τραμπ είτε για τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
Από το μέτωπο της Ουκρανίας μέχρι το εμπόριο, η εκλογή Τραμπ θα είχε βαθιές συνέπειες για την ΕΕ. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει την αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία, ενώ συχνά έχει κατακρίνει την Ευρώπη για την αμυντική της εξάρτηση από το ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των ΗΠΑ από την Συμμαχία.
Παράλληλα, ένα δεύτερο ενδεχόμενο που προβληματίζει τους Ευρωπαίους είναι η άρνηση κάποιων χωρών του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγων για την ενίσχυση της άμυνας και της βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ οι χώρες του Νότου υποστηρίζουν την ιδέα.
Η πιθανή επιστροφή Τραμπ ίσως ωθήσει τους διαφωνούντες να αναθεωρήσουν, όπως συνέβη με τα ευρωομόλογα κατά την πανδημία. Αντιθέτως, μια νίκη της Καμάλα Χάρις θα ενίσχυε την αντίθετη άποψη, ενισχύοντας την άποψη ότι η κοινή δανειοληψία δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Επιπλέον, ένας δεύτερος γύρος Τραμπ θα μπορούσε να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, καθώς θα πίεζε για μεγαλύτερη εναρμόνιση στην εσωτερική αγορά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σχετική έκθεση από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ και της Κίνας και χρειάζεται επενδύσεις συγκρίσιμες με το Σχέδιο Μάρσαλ.
Όσον αφορά το εμπόριο, ενδεχόμενες νέες εμπορικές πολιτικές από τον Τραμπ ίσως ενισχύσουν την τάση για μια πιο προστατευτική στάση από την Ευρώπη.
Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν, η Ευρώπη κρατά επίσημα ουδέτερη στάση, αλλά παράλληλα προετοιμάζεται. Όπως τόνισε πρόσφατα ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σχόλια