«Παιχνίδια με την μειονότητα» στην Χειμάρρα

«Παιχνίδια με την μειονότητα» στην Χειμάρρα

Το να παραδεχτεί ένας Αλβανός πρωθυπουργός την ύπαρξη ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Χειμάρρα, αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί μια ασυνήθιστη πράξη και ταυτόχρονα ένα θετικό βήμα προς τις αυριανές εξελίξεις, όσον αφορά την προστασία και την εξασφάλιση περισσότερων δικαιωμάτων για τους Έλληνες της περιοχής αυτής.

Είναι η πρώτη φορά, μετά τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Θεοφάνη Νόλι το 1924, (ενόψει της Κοινωνίας των Εθνών), ο οποίος στο κεφάλαιο για τις μειονότητες στην έκθεση που παρουσίασε, αναφέρθηκε στην «ελληνική εθνική μειονότητα στην Χειμάρρα».

Ας υπενθυμίσω εδώ, ότι μετά από δεκαετίες επίμονης άρνησης από τις αλβανικές κυβέρνησης, με αποκορύφωμα το κομουνιστικό καθεστώς και μετά από σκληρό αγώνα του ελληνικού παράγοντα στην Αλβανία όπως η οργάνωση «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔ και των ηγετών του Βασίλη Μπολάνο και Βαγγέλη Ντούλε, το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003 μετά τις προσπάθειες για νοθεία στης δημοτικές εκλογές, άσκησε κριτική στης αλβανικές αρχές και αναφέρθηκε σε «συμπαγής ελληνική μειονότητα» που ζει στην Χειμάρρα.

O τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το 2003 την ύπαρξη «δίγλωσσων χωριών» και την «συνύπαρξη δύο πολιτισμών» στην Χειμάρρα.

Οπότε πιστεύω ότι μέσα στο «Βατερλό» αυτό με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση ,που στην περίπτωση της Χειμάρρας αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αφομοίωση την ελληνική εθνική μειονότητα, πετύχαμε έστω και προφορικά την αναγνώριση της ταυτότητας μας που επίμονα αρνήθηκαν οι αλβανικές κυβέρνησης από την ίδρυση του κράτους το 1912.

Τώρα όσον αφορά τα κίνητρα για την ένωση του Δήμου της Χειμάρρας με το Βρανίστι, που απέχει τουλάχιστον 6 ώρες από την Χειμάρρα, μην τηρώντας καν το γεωγραφικό κριτήριο οπός αλώστε και το πολιτιστικό και θρησκευτικό, αποσκοπούν στον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου.

Σκοπός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι να έχει τον έλεγχο, της υπό ανάπτυξης αυτής παραθαλάσσιας περιοχής. Το Βρανίστι το οποίο προστίθεται στον Δήμο Χειμάρρας, αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προστεθεί θα καταστήσει απολύτως αδύνατο την εκλογή δημάρχου από τους κόλπους της ελληνικής μειονότητας.

Το παρόν άρθρο του Ιλίρ Πάτσο* δημοσιεύθηκε πρώτα στο zougla.gr

*Ο Ιλίρ Πάτσο είναι δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής στο κανάλι Top-channel. Η καταγωγή του είναι απ' το χωριό Παλάσα της Χιμάρας, είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χιμάρας και μέλος της συντακτικής ομάδας του himara.gr

Η ανεξήγητη αδράνεια των Αθηνών...
Ο Κίτσιος κατηγορεί τον Ντούλε για την στάση του, ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click