Με τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς

Με τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης στην αλβανική βουλή, εφόσον είσαι Έλληνας πολλά ήταν τα γεγονότα που θα έπρεπε να σε στεναχώρησουν. Το αποτέλεσμα αυτό καθ' αυτό, η υπερψήφιση του εκτρώματος από τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές, το ανθελληνικό παραλήρημα του Αλβανού πρωθυπουργού, η ενότητα των τσάμηδων και η απόλυτη επιτυχία των στόχων τους. Το χειρότερο όμως όλων ήταν η συμπεριφορά του ελληνικής καταγωγής Αντρέα Μάρτου και σε αυτό θα θέλαμε να αναφερθούμε .

Ο Μάρτος είναι βουλευτής της περιφέρειας Αυλώνα που μπήκε στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως μέρος της προεκλογικής συμφωνίας του κυβερνώντος κόμματος με το ΚΕΑΔ. Από την πρώτη στιγμή είχαμε τις επιφυλάξεις μας για αυτή την επιλογή όχι γιατί δεν μας άρεσε η φάτσα του (εδώ που τα λέμε μοιάζει λίγο με τον Αρτέμη Μάτσα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου) αλλά επειδή το παρελθόν του μας προϊδέασε για το τι θα ακολουθήσει.

Ο κύριος αυτός, πριν από χρόνια ήταν υφυπουργός παιδείας επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης και ήταν ο ίδιος άνθρωπος που στην αίτηση των Χειμαρριωτών για λειτουργία ελληνικού σχολείου στη Χειμάρρα μας απαντούσε χαρακτηριστικά «όχι δεν είστε ελληνική μειονότητα», την ώρα που ο αλβανικός νομός έλεγε πως 25 γονείς με αίτηση τους δικαιούνται σχολείο σε όποια γλώσσα θέλουν. Βάση αυτού του νομού και με την υπογραφή του κυρίου Μάρτου άνοιγαν το ένα μετά το άλλο σχολεία τουρκικά, ιταλικά, αραβικά κλπ.

Παλαιότερα ακόμη, θυμόμαστε την λύσσα με την οποία προσπάθησε το αλβανικό κατεστημένο να τον επιβάλει στην ηγεσία τής ΟΜΟΝΟΙΑΣ . Κάτι ήξεραν οι Αλβανοί, εμείς όμως το καταλάβαμε με την στάση του την Πέμπτη όπου ο άνθρωπος αυτός απέδειξε πως αναγνωρίζει ως Έλληνες στην Αλβανία μόνο αυτούς που αναγνώριζε ο Ενβέρ Χότζα. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι αντίπαλος του τότε, ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο άνθρωπος που ανέχτηκε την τοποθέτηση του Μάρτου στη λίστα των εκλογών του προηγούμενου Ιουνίου.

Ευτυχώς για τον ελληνισμό της Χειμάρρας αλλά και της Βορείου Ηπείρου, την τότε μάχη ο Μάρτος την έχασε και την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ανέλαβε ο Ντουλες και ξεκίνησε έναν αγώνα για την ανάδειξη του ελληνισμού της Χειμάρρας και συνεπικουρούμενος από τους ίδιους τους Χειμαρριωτες και τους αγώνες τους, καταφέραμε σήμερα όλοι, ακόμη και Αλβανός πρωθυπουργός να κάνει λόγο για ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα.

Στα πλαίσια αυτά ήταν η στάση του προέδρου του ΚΕΑΔ στην βουλή την Πέμπτη, αντρίκια, μοναχική, εθνική και αποστομωτική ακόμη και για τους αντιπάλους του. Είμαι βέβαιος πως παρόμοια θα συνεχίσει να είναι η στάση του και από δω και πέρα.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και στην στάση του Βαγγέλη Τάβου που ενώ δεν έχει στηριχθεί ποτέ από την ΟΜΟΝΟΙΑ και ουδεμία υποχρέωση είχε παρά μόνο στην συνείδηση του, έπραξε με μεγάλο αίσθημα εθνικής ευθύνης. Ως πολέμιος του, οφείλω να τον ευχαριστήσω και να το συγχαρώ.

Για τους άλλους ελληνικής καταγωγής βουλευτές δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο διότι θεωρούν τους εαυτούς τους Αλβανούς και πολιτεύονται ως Αλβανοί πολιτικοί. Ο Μάρτος που πλέον συγκαταλέγεται στην παραπάνω κατηγορία, θα πρέπει να παραδοθεί στην χλεύη των Βορειοηπειρωτών μαζί με τους όμοιούς του. Την επιείκεια και την μεγαλοψυχία των Βορειοηπειρωτών που απολάμβανε μέχρι χθες, δεν την τίμησε.

Άρθρο αναγνώστη μας απ' την Χιμάρα

Συλλαλητήριον εν Κορυτσά προ της Διεθνούς Επιτροπή...
Εκατό χρόνια από τις μεγάλες αλλαγές στην Ηπειρο
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, 03:13

Εικόνα Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Nope

Nope