Οι δημόσιες δηλώσεις του Arben Ahmetaj, πρώην αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Ράμα, ο οποίος πλέον καταζητείται από τις αλβανικές αρχές, συνιστούν σοβαρές καταγγελίες που αξίζουν προσεκτική εξέταση.
Η υπόθεση Ahmetaj αποδεικνύει επίσης πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η βιασύνη για σύλληψη χωρίς πλήρη διερεύνηση. Εάν το SPAK (Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς) είχε επιλέξει να ακολουθήσει μια πιο μεθοδική προσέγγιση, συνομιλώντας με τον Ahmetaj και άλλους πιθανούς μάρτυρες, διασταυρώνοντας δηλώσεις και αντιφάσεις, και επαληθεύοντας τις πληροφορίες με τα γεγονότα, τότε η έρευνα θα ήταν πιο ολοκληρωμένη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τα αποτεφρωτήρια και τις άλλες κατηγορίες, δημιουργώντας μια σαφή εικόνα για το ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι και ωφελούμενοι.
Η βιασύνη στη σύλληψη χωρίς τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένων ερευνών, χωρίς την αξιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών, μπορεί να υπονομεύσει την ίδια την έρευνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι συχνά απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με πληροφοριοδότες εκ των έσω.
Μια λανθασμένη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία ατόμων, αλλά δεν θα αποκαλύψει την αλήθεια ούτε θα αποτρέψει το κακό. Αυτό επιβεβαιώνεται από την υπόθεση "Ahmetaj".
Τα ζητήματα που έθεσε ο Ahmetaj, τα οποία απαιτούν λεπτομερή έρευνα, δείχνουν ότι το SPAK δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην ουσία των υποθέσεων διαφθοράς. Η έρευνα για διαγωνισμούς ύψους 10 δισ. ευρώ δεν μπορεί να περιοριστεί σε χαμηλόβαθμα στελέχη που αψήφησαν εντολές και διώκονται. Αυτά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν καταλήξει σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και αυτό είναι ξεκάθαρο.
Όπως και τα κονδύλια των δήμων Lushnje και Bulqizë δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφθορά που υποκρύπτεται πίσω από τους διαγωνισμούς ύψους 5 δισ. ευρώ του Δήμου Τιράνων, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με τεχνικές λεπτομέρειες όπως το θέμα "5D". Το σύστημα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει την παραμονή στην εξουσία, μέσω της άντλησης χρημάτων από διεφθαρμένα σχήματα.
Το SPAK δεν δημιουργήθηκε για να στοχεύει μόνο μικρής κλίμακας υπεύθυνους, αλλά για να διαλύει διεφθαρμένα συστήματα όπως αυτό στο οποίο βρίσκεται βυθισμένη η Αλβανία.
Οι καταγγελίες του Ahmetaj δεν πρέπει να σχετικοποιούνται με τον χαρακτηρισμό "καταζητούμενος". Σοβαρές κοινωνίες και θεσμοί παίρνουν τέτοιες καταγγελίες στα σοβαρά. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο πληροφοριοδότης δεν τιμωρείται, ακόμα κι αν έχει τα δικά του προβλήματα. Οι καταγγελίες έρχονται συχνά από ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Τέλος, αν και έχουμε μεγάλες προσδοκίες από ό,τι αποκαλύπτει ένας πρώην υπουργός Οικονομικών μιας διεφθαρμένης χώρας, η αποτυχία να ικανοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες δεν πρέπει να μας κάνει να αγνοήσουμε τις καταγγελίες του.
Σχόλια