Μιθριδατισμός;

Μιθριδατισμός;

Εξ ορισμού, οι πολιτιστικές ανταλλαγές στις διακρατικές σχέσεις αποτελούν αφορμές γνωριμίας, κατανόησης του άλλου, επιβεβαίωσης της φιλίας των δυο λαών. Στο πεδίο του συμβολισμού όμως κι όχι της ουσίας, διότι δυο λαοί όπως ο ελληνικός και ο αλβανικός είναι πολύ κοντά και στις δυο χώρες. Όταν παιδιά των Αλβανών μεταναστών χορεύουν στα σχολεία τους πεντοζάλι και ικαριώτικο, όταν ελληνόπουλα και αλβανόπουλα και στις δυο χώρες ως αδέρφια χορεύουν ακόμα και κοινούς χορούς, όταν έχουμε γάμους, φιλίες, κουμπαριές μέσα στους δυο λαούς, τότε διακρίνουμε την ουσία από τον συμβολισμό. Για τη δαπάνη των συμβολισμών της Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού ας μη γίνει λόγος-ο πολιτισμός κοστίζει, για τη συναυλία με τον Νίκο Βέρτη και τη δημοφιλία του στη διπλανή μας χώρα ίσως κάποια άλλη στιγμή, για τις εκδηλώσεις γαστρονομίας ας κλείσουμε τα μάτια.

Για πόσο μπορείς όμως να κλείνεις τα μάτια μπροστά σε κραυγαλέα γεγονότα όπως της φυλάκισης των Μπελέρη - Κοκαβέση;

Ακούστηκαν όμως δυο ευγενικά λόγια για τη Χιμάρα κι από τον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου. Συνεχίζουμε, ας ξεκινήσει η ορχήστρα.

**********

Πριν από 7 χρόνια ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER) ανέβασαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας στα κατεχόμενα, στην Κύπρο. Μα τι πάθανε τότε και διαμαρτυρόντουσαν για μια αθώα παράσταση, προπομπό του πολιτισμού και της φιλίας; Τι σημασία έχει που έπρεπε να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές κατοχικές αρχές; Μα πόλεμο θέλετε; Πάνω από όλα ο πολιτισμός και η βελούδινη διπλωματία.

Η εργαλειοποίηση του πολιτισμού λειτουργεί και ως αφορμή για φίμωση, για αυτολογοκρισία: Μα γιατί είστε εναντίον; Είστε εναντίον της καλλιέργειας φιλικών σχέσεων με την Αλβανία; Κακό είναι το πάρκο φιλίας στα Τίρανα που εγκαινίασε ο Δήμος Αθηναίων; Είναι άσχημο το να χορεύουμε μαζί, να ανταλλάσουμε συνταγές, να βλέπουμε αρχαίο θέατρο στα αλβανικά; Είχαν κάτι το κακό τα ζεϊμπέκικα και οι αεροπλανικές φιγούρες του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ πριν από 20 χρόνια; Πώς απαντάει κανείς στις αποστομωτικές αυτές επικρίσεις;

**********

Μέχρι ποια ποσότητα μπορεί κανείς να καταπιεί το δηλητήριο; Φαίνεται ότι ο Μιθριδατισμός δεν έχει βρει το τέρμα του. Χορεύουμε συρτάκι πάνω από τα καταπατημένα χωράφια του Χιμαραίου και στις καταπατημένες κοινοτικές εκτάσεις του Κωσταρίτη, ποζάρουμε στου μινοριτάρη την αυλή, κάνουμε γαστρονομικές εκδηλώσεις πάνω σε πορίσματα για την αυτοκτονία του δολοφονημένου, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια στα εγκαταλελειμμένα χωριά, ανταλλάσσουμε συνταγές για μπουρέκια παραδίπλα από τις φυλακές, σαν να μην τρέχει τίποτε.

**********

Εν κατακλείδι:

Η Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού ξεκίνησε την Τρίτη 23 Μαίου με τη συγκέντρωση έξω από την Αλβανική Πρεσβεία που διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών και θα τελειώσει με την απελευθέρωση των Μπελέρη - Κοκαβέση.

ΥΓ: Αυτήν την εβδομάδα, μετά τη διαμαρτυρία που διοργάνωσε στα Τίρανα η Levizja Bashke (κόμμα ακτιβιστών-αγωνιστών το οποίο σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφερε να εκλέξει ένα δημοτικό σύμβουλο στα Τίρανα) εναντίον της αύξησης των μισθών βουλευτών και υπουργών, τα γραφεία της περικυκλώθηκαν από την αστυνομία. Στο μεταξύ, είναι ήδη κατανοητό σε αρκετούς Αλβανούς δημοσιολογούντες, πολιτικούς και δημοσιογράφους ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις όποιες δράσεις της, αποτελεί το βαρόμετρο διεκδίκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων για όλη τη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κατανοητό και στους φίλους ακτιβιστές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου