Άνιση κατανομή πόρων και υπηρεσιών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στην Αλβανία

Άνιση κατανομή πόρων και υπηρεσιών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στην Αλβανία

Το Ινστιτούτο για τους Δήμους της Αλβανίας δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια έκθεση επιτήρησης, η οποία σημειώνει μια άνιση κατανομή των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

Οι διαφορές στις δημόσιες υπηρεσίες από τις αστικές στις αγροτικές περιοχές, όπου ζει το 30-40% του πληθυσμού, είναι πολύ μεγάλες. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι υπάρχει ανισότητα και ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, μετά την εδαφική μεταρρύθμιση, έχουν παραμεληθεί εντελώς.

Το ινστιτούτο προτείνει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης από διοικητική άποψη, επειδή πολλοί από τους μεσαίους και μικρούς δήμους δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους στον κατάλληλο βαθμό.

Η ανισότητα των υπηρεσιών πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο μεγάλος αριθμός των κατοίκων στις πόλεις και ο μικρότερος αριθμός στις περιφερειακές περιοχές δεν πρέπει να παραβιάζει τη συνταγματική και δημοκρατική υποχρέωση, ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τις ίδιες συνθήκες και το ίδιο βιοτικό επίπεδο.

Ένα άλλο πρόβλημα που σημειώνει η έκθεση είναι το θέμα της εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια διοικητικών ενοτήτων αγροτικών περιοχών. Η έκθεση αναφέρει ότι οι κάτοικοι σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν επαρκή εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια. Η τοπική αυτοδιοίκηση υποχρηματοδοτείται και στερείται 30-40% των πιθανών εσόδων.

Οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη εκπροσώπησης και οι φτωχές υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές έχουν οδηγήσει στην αποχώρηση των νέων από τη χώρα.

Ο αριθμός των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει αυξηθεί σημαντικά. Πέρυσι αυξήθηκε κατά 1.800 άτομα, ενώ σήμερα είναι συνολικά 38.000 υπάλληλοι, έναντι 22.000 υπαλλήλων πριν από 10 χρόνια. Τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν είναι απαραίτητος και χρειάζεται μικρότερη και αποτελεσματικότερη τοπική αυτοδιοίκηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου