Οι προσεχείς τοπικές εκλογές στην Αλβανία και η Ελληνική μειονότητα

Οι προσεχείς τοπικές εκλογές στην Αλβανία και η Ελληνική μειονότητα

Η 14η Μαΐου είναι τελικά η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αλβανία. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα, από την μία, και η συμμαχία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης από την άλλη, ανακοίνωσαν τελικά τους υποψηφίους τους και άρχισαν τη μάχη τους, το μεν Σοσιαλιστικό να κρατήσει όσο πιο πολλούς από τους 61 δήμους που κέρδισε, λόγω αποχής της αντιπολίτευσης το 2019, ενώ η ενωμένη Αντιπολίτευση ν’ αποσπάσει από το σύνολο όσο περισσότερους. Αυτά συμβαίνουν στην Αλβανία και είναι λογικό.

Τι γίνεται, όμως, με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα; Τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα ίσως να μην ήθελαν να κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο, και για πολιτικούς λόγους, αλλά έχουν το μασά τους, ώστε και τα πρόβατα σωστά και ο λύκος χορτάτος. Εκμεταλλευόμενα την έχθρα που υπάρχει στα δύο κόμματα που δρουν στον Βορειοηπειρωτικό χώρο, του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΚΑ, βαθαίνουν την διάσπαση μεταξύ των Βορειοηπειρωτών, βγαίνοντας πάλι κερδισμένοι από την μάχη αυτή διότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και υπό την επίβλεψή τους θα είναι και θα έχουν και πολλούς συμβούλους, οπότε θα είναι πάλι αυτοί που θα χαράζουν την πολιτική για κάθε πρόβλημα και στον δικό μας χώρο.

Το ΚΕΑΔ με σύμμαχο την ΟΜΟΝΟΙΑ σύναψε συμμαχία με την ενωμένη αντιπολίτευση (Δημοκρατικό, Ρεπουμπλικανικό, Κόμμα Ενσωμάτωσης, κι άλλους δορυφόρους), ενώ το ΜΕΓΚΑ θα ζητήσει ξανά την συμμαχία με το Σοσιαλιστικό κόμμα, με δικό τους υποψήφιο.

Με τον τρόπο αυτόν έχουμε δύο υποψήφιους στο Δήμο Δρόπολης, δύο στο Δήμο Φοινίκης, ευτυχώς ένας στο Δήμο Χιμάρας. Με δίκιο οι Βορειοηπειρώτες και αποπροσανατολισμένοι είναι και αβέβαιοι είναι και ρωτούν: «Σε ποιον να δώσουμε την ψήφο μας; Ποιος είναι ο «δικός μας;».

Ο τόπος μας έχει αδειάσει και μείναμε πολλοί λίγοι. Το ενδιαφέρον από τις Αδελφότητες και τους Συλλόγους έχει πέσει (περισσότερο ενδιαφέρονται για την κοπή της πίττας), οπότε μια χούφτα εναπομεινάντων που δίνουν μάχη να κρατήσουν αυτόν τον τόπο, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους χωρίσει σε δεξιούς και αριστερούς, να τους εντάξει στα αλβανικά κόμματα. Αυτό εκμεταλλεύονται μερικοί που έναντι μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο για σύμβουλος, θα πάει και με το διάβολο. Αυτή είναι η κατάντια μας. Ή μάλλον μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάντια.

Στους Σέρβικους Δήμους στο Κόσσοβο οι υποψήφιοι είναι Σέρβοι και οι ψήφοι πηγαίνουν σ’ αυτούς. Το ίδιο και στο Πρέσεβο, στους δήμους με Κοσσοβάρους, δεν ξεμυτούν οι Σέρβοι. Και όχι μόνον, τα κόμματά τους κατεβαίνουν με κοινό υποψήφιο.

Υπήρχε μια πρόταση, ώστε και τα δυο κόμματα να κατέβαιναν με κοινό υποψήφιο, για τον κάθε δήμο, κοινής αποδοχής. Τι συντέλεσε και ποιος έβαλε τρικλοποδιά στην πρόταση αυτή; Ένα ερώτημα που μας βασανίζει εδώ και κάμποσα χρόνια.

Βαγγέλης Παπαχρήστος - sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου