Σε ρόλο προστάτη η Τουρκία για τη διείσδυση στις βαλκανικές χώρες

Σε ρόλο προστάτη η Τουρκία για τη διείσδυση στις βαλκανικές χώρες

Ο Ερντογάν με λόγια και πράξεις έχει αποδείξει ότι θα επιθυμούσε διακαώς την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου οι νύν Βαλκανικές χώρες να γίνουν επαρχίες της Τουρκίας.

Χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συνάισθημα των μουσουλμάνων στις Βαλκανικές χώρες, επιχειρεί η Τουρκία να προσαιτεριστεί τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες, προσδίδοντας τους τον χαρακτήρα των προστατευόμενων οντοτήτων από την ίδια.

Για να τους φέρει κοντά της χρησιμοποιεί την ανέγερση τζαμιών και επιδιόρθωση παλαιών με δικά της χρήματα ως δωρεά, ενώ παράλληλα με οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες διεισδύει στον παραγωγικό ιστό των χωρών αυτών.

Εδώ σημαντικό ρόλο επιχιερεί να παίξει η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, για προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω αγωγών.

Παροχή υποτροφιών για φοίτηση σε τουρκικά πανεπιστήμια σε μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων σε Βαλκανικές χώρες, καθώς και χρηματοδότηση τηλεοπτικών σειρών και ΜΜΕ, αποτελούμ επίσης βασικό συστατικό της τουρκικής διείσδυσης.

Το τελικό επιστέγασμα όλων είναι η υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας με τις Βαλκανικές χώρες , παρέχοντας σε αυτές με ευνοϊκούς όρους προϊόντα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας με πρώτο και καλύτερο του UAV Bayraktar.

Με όλα τα παραπάνω επιχειρεί να καταστήσει τις αδύναμες χώρες των Βαλκανίων, όπως Σκόπια, Αλβανία, Κόσσοβο δορυφόρους της ,σε μια προσπάθεια απομόνωσης Ελλάδας και Κύπρου από αυτές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου