Το Κόσοβο ένα πεδίο μάχης ΗΠΑ και Ρωσίας

Το Κόσοβο ένα πεδίο μάχης ΗΠΑ και Ρωσίας

Αν και σήμερα δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Κόσοβο, υπάρχουν σίγουρα ενδείξεις για ανταγωνισμό σε επίπεδο διπλωματικό και πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή. Ένας από τους κύριους τομείς έντασης είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία για το καθεστώς του Κοσόβου.

Η Ρωσία, μαζί με τη Σερβία, δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα και συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις της Σερβίας στο Κόσοβο. Αντίθετα οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, παρέχοντας διπλωματική και οικονομική στήριξη στη χώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχει επιτείνει τον αμερικανο-ρωσικό ανταγωνισμό τον τελευταίο χρόνο.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν ο αμερικανο-ρωσικός ανταγωνισμός για το καθεστώς του Κοσόβου οδήγησε σε μια σειρά διπλωματικών διαφωνιών μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. Το 2018, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που θα επέκτεινε την εντολή της αποστολής της ΕΕ για το κράτος δικαίου στο Κόσοβο (EULEX). Η Ρωσία υποστήριξε ότι το ψήφισμα δεν έλαβε υπόψη τη θέση της Σερβίας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου.

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σερβία αποτελεί ένα ακόμη πεδίο έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Κόσοβο. Το 2019, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και συστημάτων αεράμυνας. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι επρόκειτο για παραβίαση της συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που απαγορεύει τη μόνιμη εγκατάσταση σημαντικών δυνάμεων μάχης στην περιοχή. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε παραβιάσει τη συμφωνία και υποστήριξε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός προοριζόταν για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σερβία.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν επίσης ανταγωνιστικά συμφέροντα στην πολιτική και την οικονομία του Κοσόβου. Οι ΗΠΑ προωθούν την ένταξη του Κοσόβου σε δυτικούς θεσμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία εργάζεται για να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή μέσω της υποστήριξής της στη Σερβία. Η ελεγχόμενη από το κράτος ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας Γκάζπρομ δραστηριοποιείται επίσης στο Κόσσοβο, κατασκευάζοντας αγωγό φυσικού αερίου και επενδύοντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο της ενεργειακής υποδομής του Κοσόβου και να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πολιτικής επιρροής.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανταγωνίζονται για επιρροή στην εσωτερική πολιτική του Κοσόβου. Και οι δύο χώρες παρέχουν υποστήριξη σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις στη χώρα, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν φιλοδυτικά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα και τη Ρωσία να υποστηρίζει φιλοσερβικά και φιλορωσικά κόμματα. Ο ανταγωνισμός αυτός έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν να παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική του Κοσόβου και να διαμορφώσουν τον μελλοντικό προσανατολισμό της χώρας.

Μετά την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα βλέπουν το Κόσοβο ως ένα παράλληλο πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με αυτό της Ουκρανίας. Παρότι οι ΗΠΑ έχουν το τακτικό πλεονέκτημα στο Κόσοβο η Μόσχα επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα και να επιφέρει γεωπολιτικές αλλαγές που θα είναι διαπραγματεύσιμες στο μυστικό διπλωματικό παζάρι για την Ουκρανία κι άλλα σημεία σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων στην Ευρασία.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης (Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής)

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου