Κατεδαφίσεις ως αντίποινα - Η γνωστή τακτική Ράμα

Κατεδαφίσεις ως αντίποινα - Η γνωστή τακτική Ράμα

Με αφορμή την πρόσφατη κατεδάφιση ξενοδοχείου στο Δυρράχιο ήρθαν στο μυαλό μας οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα την μεγάλη εβδομάδα του 2016, όταν η πολεοδομική αστυνομία κατεδάφιζε με την χρήση εκρηκτικών και σκαπτικών μηχανημάτων σπίτια, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία Χιμαραίων.

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί η πολεοδομική αστυνομία και ποιός την ελέγχει, φτάνει να δούμε πως εξελίχτηκε η κατεδαφίση του ξενοδοχείου στο Δυρράχιο, το οποίο άνηκε σε Αλβανό μεγιστάνα που έχει στην ιδιοκτησία του δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, ιστοσελίδες κ.α., τα οποία τελευταία δεν ακολουθούσαν την γραμμή Ράμα και είχαν ασκήσει κριτική σε κυβερνητικά στελέχη.

Πώς φτάσαμε στην κατεδάφιση του ξενοδοχείου που είχε χτιστεί με άδεια από το 2016, την οποία μάλιστα είχε υπογράψει ο ίδιος ο Ράμα ως Πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής πολεοδομίας της Αλβανίας.

Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου με την υπογραφή του Ράμα, για την ακύρωση της άδειας οικοδόμησης, με την δικαιολογία ότι δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια που καθόριζε η άδεια.

Στιν συνέχεια, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου τα συνεργεία δούλευαν υπερωρίες ανοίγοντας τρύπες για την τοποθέτηση 70 κιλών δυναμίτη για την κατεδάφιση.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, η πολεοδομική αστυνομία παρέδωσε την απόφαση κατεδάφισης, την οποία ο ιδιοκτήτης παρέδωσε στα δικαστήρια για να αναστείλει την εκτέλεση της.

Λίγες ώρες αργότερα, και πριν προλάβει το δικαστήριο να αποφανθεί, το κτίριο κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η πολεοδομική αστυνομία της Αλβανίας έχει κατηγορηθεί από το αμερικανικό Στείτ Ντιπάρτμεντ ως μια υπηρεσία που καταπατά το δικαίωμα στιν ιδιοκτησία και έχει λάβει και εκτελέσει αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομες από τα δικαστήρια της χώρας. Στην ετήσια έκθεση για την Αλβανία του 2018 υπήρχε εκτενής αναφορά.

Οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα έγιναν πανομοιότυπο τροπο, με μόνη διαφορά πως οι Χιμαραίοι έλαβαν την απόφαση κατεδάφισης μερικές μέρες μετά την κατεδάφιση.

Με αυτά και με αυτά, η Αλβανία είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι; Δεν μας πιστεύετε;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου