Η Ρωσία και η πιο ένθερμη προσέγγιση των Δ. Βαλκανίων από την ΕΕ

Η Ρωσία και η πιο ένθερμη προσέγγιση των Δ. Βαλκανίων από την ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που έγινε την Τρίτη στα Τίρανα και ένας χρόνος γερμανικής κυβέρνησης μέσα σε ένα βεβαρημένο διεθνές σκηνικό στον Τύπο.

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα Τίρανα και οι ενταξιακές προοπτικές των χωρών αυτών στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Αν αφαιρέσει κανείς τον επίσημο συμβολισμό, αυτό που απομένει είναι μια μάλλον ασαφής εκδήλωση. Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια: μια σχέση στην οποία υπάρχουν πολλά από τη μια πλευρά, αλλά και πολλά άλλα από την άλλη. Από τη μια πλευρά, με εξαίρεση τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, όλα τα βαλκανικά κράτη που εκπροσωπήθηκαν στα Τίρανα είναι επίσημες υποψήφιες υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ. Η ΕΕ τονίζει πάντα πως το εννοεί σοβαρά, ότι αυτές οι χώρες κάποτε θα γίνουν πλήρη μέλη. Αυτό συνέβη και την Τρίτη στα Τίρανα. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το μέλλον των παιδιών μας με τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ θα είναι ασφαλέστερο και καλύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από την άλλη πλευρά όμως κανείς στις Βρυξέλλες δεν θα στοιχημάτιζε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Το οικονομικό χάσμα και τα προβλήματα με τη διαφθορά και το κράτος δικαίου εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλα προβλήματα για κάτι τέτοιο».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνει πως μόλις πριν από ένα χρόνο στη σύνοδο κορυφής της Σλοβενίας, οι έξι βαλκανικές χώρες έπρεπε να παλέψουν σκληρά για να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διεύρυνση της ΕΕ. Και η εφημερίδα εξηγεί που οφείλεται η αλλαγή συμπεριφοράς: «Κατά κάποιον τρόπο, τα Δυτικά Βαλκάνια οφείλουν να ευχαριστήσουν τη Ρωσία για την αλλαγή του τόνου. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ ανγκάστηκε να αλλάξει γεωπολιτική άποψη για τον κόσμο γύρω της. Γρήγορα έγινε φανερό ότι η Ρωσία και η Κίνα είχαν ήδη εκμεταλλευτεί το πολιτικό κενό που είχε δημιουργήσει η ΕΕ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο γρήγορα έγινε όμως σαφές ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία δεν μπορούσαν να κηρυχθούν υποψήφιες προς ένταξη χώρες – επίσης μια γεωπολιτική απόφαση – χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται οι προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Ένας χρόνος διακυβέρνησης του νέου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού συμπληρώνεται αύριο και η Westfälische Nachrichten σχολιάζει: «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αποδοθούν εύσημα στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση γιατί καμία άλλη κυβέρνηση δεν ήρθε αντιμέτωπη από την αρχή με μια τέτοια περίπλοκη παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Μόλις είχε αναλάβει ο Σολτς την εξουσία και ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα μια παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σε τέτοιες στιγμές χρειάζονται τρία πράγματα: Ικανότητα διακυβέρνησης, ρεαλισμός και ενότητα. Ο παράγοντας ηγεσία από την αρχή έπασχε. Ο Σολτς απέτυχε. Διστακτικότητα, αναβλητικότητα και σιωπή έγιναν τα κύρια χαρακτηριστικά της διακυβέρνησής του. Τώρα γίνεται πόλεμος και υπάρχουν κρίσεις που απαιτούν ρεαλισμό. Αντί για αυτό, ειδικά οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι αντιπαρατίθενται διαρκώς για την πυρηνική ενέργεια, τους εμβολιασμούς, τη μάσκα ή τη μετανάστευση διότι έχουν ιδεολογικές επιφυλάξεις. Η μόνη εξαίρεση, η αποφασιστικότητα στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, για το οποίο οι Πράσινοι υπερθεματίζουν ακόμα και το SPD».

Μαρία Ρηγούτσου, DW

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου