Λάμπρος Τζούμης: «Δεν αποκλείεται να δούμε από την Αλβανία μεγαλοϊδεατισμούς σαν της Τουρκίας»

Λάμπρος Τζούμης: «Δεν αποκλείεται να δούμε από την Αλβανία μεγαλοϊδεατισμούς σαν της Τουρκίας»

Δύο εκκρεμότητες από το παρελθόν αποτελούν τουλάχιστον βαρίδι για την Ελληνική εξωτερική πολιτική και δίνουν έδαφος στην Τουρκία να τις εκμεταλλευτεί ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να τις εκμεταλλευτεί εις βάρος της χώρας μας. Οι εκκρεμότητες αυτές είναι με την Αλβανία και την Λιβύη όπου υπάρχει μεταξύ πολλών και η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)

Ο αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης μιλάει τόσο για τα προβλήματα στις Ελληνοαλαβανικές σχέσεις όσο και στις Ελληνολιβυκές που έχουν αναλυθεί και περισσότερο λόγω του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου

Αν και η Ελλάδα είναι βασικός υποστηρικτής και μπροστάρης θα λέγαμε στην προσπάθεια ένταξης των Δυτικών βαλκανίων στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, τα προβλήματα με την γείτονα εξακολουθούν. Μπορεί πλέον τα Βαλκάνια να μην χαρακτηρίζονται σαν πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων όπως παλαιότερα αλλά η πρόσφατη διένεξη Σερβίας Κοσόβου δείχνει ότι η περιοχή δεν έχει ηρεμήσει. Υπήρξε μεν αποκλιμάκωση με παρέμβαση τόσο των Γαλλίας, Γερμανίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά η πρόταση ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου παραμένει, μια πρόταση αμοιβαίας ανταλλαγής εδαφών που συζητείται εδώ και χρόνια και αφορά αφενός το τμήμα του Κοσόβου βορειοδυτικά της Μιτρόβιτσα, όπου κατοικεί μεγάλος πληθυσμός Σέρβων, και αφετέρου την Κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Αλβανών και δείχνει την ρευστότητα της κατάστασης. Παράλληλα παραμένουν στο τραπέζι σενάρια ένωσης Αλβανίας - Κοσόβου.

Πρέπει να αποτιμάμε την ιστορία σε βάθος, δεν αποκλείεται να δούμε μεγαλοϊδεατισμούς από πλευράς Αλβανίας, όπως βλέπουμε από την Τουρκία. Έχουμε πολλά ανοιχτά θέματα με την Αλβανία, με κυρίαρχο αυτό της ΑΟΖ. Και φυσικά υπάρχει και η Τουρκία την οποία η Αλβανοί για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουν, παίρνουν την έγκρισή τους.

Στο Ελληνολιβυκό μέτωπο ο Κύριος Τζούμης μιλάει για την χαμένη ευκαιρία με την Λιβύη την εποχή Παπανδρέου - Καντάφι, την αποτυχία οριοθέτησης λόγω του κόλπου της Σύρτης αλλά και την επιρροή της Τουρκίας στο γειτονικό κράτος.
Είναι νομικός παραλογισμός οι αξιώσεις της Τουρκίας για την Γαύδο και την Γαυδοπούλα αλλά δημιουργείται μια προβληματική κατάσταση στην περιοχή Νότια της Κρήτης και με την παρουσία του Τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν είναι σαφές γιατί η πρόσφατη NAVTEX για έρευνες υδρογονανθράκων Νότια της Κρήτης δεν επεκτάθηκε σε όλο το μήκος του Νησιού καθώς και στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που υπερκαλύπτει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνει ο Στρατηγός

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου