Γιατί η Τουρκία υπονομεύει μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για ΑΟΖ

Γιατί η Τουρκία υπονομεύει μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για ΑΟΖ

Είναι γεγονός, ότι τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν -και σωστά- στις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτό που πέρασε «στα ψιλά» ήταν οι έρευνες του σεισμικού σκάφους Ramform Hypereion, που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου στο Ιόνιο, σε απόσταση 40 χλμ. από την Κέρκυρα.

Μιλάμε για την πιθανότητα το υπό έρευνα κοίτασμα να είναι από τα μεγαλύτερα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κ. Σκρέκα, (ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να καλύψει την ενεργειακή κατανάλωση της χώρας για δέκα χρόνια!

Η εταιρεία Energean, στην οποία ανήκει το 75% της παραχώρησης και το υπόλοιπο 25% στην Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), έχει υπολογίσει ότι οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα το 2023. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Αν πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση, αυτή θα κρατήσει δύο χρόνια, μέχρι το 2025, ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος προβλέπεται να διαρκέσει άλλα δύο χρόνια (2026–2027). Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν θετικά, για το 2028.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων είναι σε ώριμη φάση για σύντομη αξιοποίησή του, με βάση πάντα τα ερευνητικά δεδομένα και όχι με τις σημερινές ανάγκες της αγοράς για ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Και αν η είδηση, όπως είπαμε, πέρασε στην ημεδαπή «στα ψιλά», δεν συνέβη το ίδιο και στην αλλοδαπή και ειδικά στην γείτονα.

Σε ανύποπτο χρόνο, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», που στηρίζει με πάθος το καθεστώς Ερντογάν, εξέφρασε την ενόχλησή της για το γεγονός, ότι η Αλβανία δεν έχει αντιδράσει έντονα στις έρευνες αυτές και μάλιστα προέτρεπε την τουρκική ηγεσία να παρακολουθήσει πιο στενά και με την δέουσα προσοχή τις σχέσεις που αναπτύσσουν Αθήνα και Τίρανα ειδικά, στο ενεργειακό.

Μάλιστα η «Μιλιέτ», στο πλαίσιο τη τουρκικής προπαγάνδας κατά της χώρας μας, ανέφερε ότι οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει στο Ιόνιο γίνονται σε… αλβανικά χωρικά ύδατα!

Κατηγορούσε δε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι «έχει επιλέξει να παραμείνει σιωπηλός» για τις ελληνικές κινήσεις στα ενεργειακά θέματα της περιοχής.

Το δημοσίευμα της φιλοερντογανικής εφημερίδας έκλεινε με την προσφιλή τακτική της τουρκικής μονταζιέρας να παρουσιάζουν τους Έλληνες ως τους «κακούς», που απεργάζονται τα συμφέροντα των Αλβανών (ότι κάνουν και για το εσωτερικό της Τουρκίας), λέγοντας, ότι οι Έλληνες είχαν σφάξει χιλιάδες Αλβανούς στην «Τσαμερία» πριν από 78 χρόνια. Στο συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, κατηγόρησαν τον Ράμα ότι δεν βρήκε να πει μία λέξη όταν ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών αγνόησε το περιστατικό αυτό..!

Βέβαια, η Τουρκία, δια της «Μιλιέτ», αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να προκαλέσει πρόβλημα στην Ελλάδα, σαμποτάροντας κάθε προσπάθεια καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Ήδη, δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν τον Οκτώβριο του 2020 να προσφύγουν από κοινού στην Χάγη για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ.

Τι είναι αυτό που ανησυχεί τους Τούρκους; Η πιθανότητα να δεχθεί το Διεθνές Δικαστήριο, ότι τα ελληνικά νησιά Ερεικούσσες και Οθωνοί έχουν υφαλοκρηπίδα! Αυτό θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την Τουρκία, καθώς θα αποτελούσε νομικό δεδικασμένο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (και ειδικά για το Καστελλόριζο), καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ήδη, οι Τούρκοι, το 2009, κατόρθωσαν να ακυρώσουν την υποδειγματική συμφωνία Αθήνας και Τιράνων, που καθόριζε τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, βάζοντας την Αλβανική κυβέρνηση να παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Από τότε, βέβαια, οι Τούρκοι φροντίζουν να δίνουν στους Αλβανούς νομικές και διπλωματικές συμβουλές με σκοπό να υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια συμφωνίας της Ελλάδος και της Αλβανίας στο θέμα αυτό.

Η συμφωνία του 2020 για προσφυγή Αθήνας και Τιράνων από κοινού στην Χάγη δεν άρεσε στον Ερντογάν…

Και για να προλάβουν πιθανές εξελίξεις μιας συμφωνίας στο πρότυπο Ελλάδας-Ιταλίας ή Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω Χάγης ή όχι, που θα τους δημιουργούσε πρόβλημα, αποφάσισαν να βάλουν να δουλέψει η γνωστή τουρκική μονταζιέρα! Και την συγκεκριμένη… εργολαβία ανέλαβε η «Μιλιέτ»!

Εν αναμονή νέων επεισοδίων από τη νέα αυτή τουρκική προκλητική παρέμβαση..!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου