«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς την αλβανική δικαιοσύνη

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς την αλβανική δικαιοσύνη

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνει παραβιάσεις στη διαδικασία που οδήγησαν στην απόλυση από το Ειδικό Συμβούλιο Εφετών του πρώην εισαγγελέα Besnik Cani, στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης δικαστών και εισαγγελέων.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, καταπατήθηκε το «δικαίωμα του πρώην εισαγγελέα σε δικαστήριο που έχει θεσπιστεί με νόμο», που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Η απόφαση αναφέρεται στο γεγονός ότι μέλος του Κολλεγίου Λουάν Ντάτσι ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής, που απολύθηκε αφού όλα τα κλιμάκια της αλβανικής δικαιοσύνης τον έκριναν ένοχο για «παραποίηση εγγράφων».

Ο πρώην εισαγγελέας Cani επιβεβαιώθηκε στη θέση του από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων το 2018, αλλά δύο χρόνια αργότερα, το Κολλέγιο, τον Φεβρουάριο του 2020, διαπίστωσε έλλειψη νομικών πηγών για να δικαιολογήσει τον πλούτο του. Στο Κολέγιο, έδωσε μάχη κατά των δικαστών Λουάν Ντάτσι και Αρντιάν Χατζντάρι, υποστηρίζοντας ότι διορίστηκαν σε αξίωμα αντίθετα με τις νομικές διατάξεις, απαιτώντας την απόλυσή τους. Αλλά το Κολλέγιο δεν εξέτασε τα αιτήματά του. Ο πρώην εισαγγελέας υπέβαλε ποινική μήνυση και κατά του μέλους του Κολλεγίου, Λουάν Ντάτσι.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ξεχωρίζει μια παράγραφος, ως «χαστούκι» στη Συνέλευση.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επισημαίνει ότι πέρα από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης σε αντίθεση με την έκκληση του Cani, η Βουλή της Αλβανίας και η ad-hoc ομάδα βουλευτών που έπρεπε να πραγματοποιήσουν την επαλήθευση των υποψηφίων για το KPA, απέτυχαν στο έργο τους. Το δικαστήριο λέει ότι η επαλήθευση θα έπρεπε να ήταν μια εύκολη διαδικασία, εφόσον οι λόγοι αποκλεισμού ήταν στα δημόσια αρχεία και ο Ντάτσι δεν είχε θέση στο Δικαστήριο των Τιράνων το 2016 λόγω παραβάσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου