Ως που σκοπεύει να φτάσει ο Ερντογάν;

Ως που σκοπεύει να φτάσει ο Ερντογάν;

Στο… κενό φαίνεται ότι πέφτουν τα νταηλίκια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετά τις συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας, οι ΗΠΑ του γύρισαν την πλάτη βάζοντας για μία ακόμη φορά «φρένο» στην πώληση F-16 στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν σταματά να προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας, η οποία διεθνοποιεί τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Το ερώτημα εφεξής, είναι μέχρι που είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί το Ερντογάν, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία.

Οι πολεμικές ιαχές και η προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου από τον τούρκο πρόεδρο, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές και έμπειροι στρατιωτικοί, οφείλεται και στις επικείμενες εκλογές, καθώς φαίνεται πως οι παραληρηματικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας ευνοούν τον «σουλτάνο» στο εσωτερικό της χώρας.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, ο οποίος εκτόξευσε τις συνήθεις απειλές κατά της Ελλάδας.

«Ο οπλισμός της Ελλάδας είναι ασυμβίβαστος με τη λογική, την κατανόηση και τη συμμαχία. Ξέρουμε ποιος προσπαθεί να ‘αμολήσει’ την Ελλάδα πάνω μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι έχουμε επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται», δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας αυτό που υποστηρίζει διαρκώς το τελευταίο διάστημα, ότι κάποιοι «άλλοι» μας χρησιμοποιούν και μας εξοπλίζουν εις βάρος της δικής του χώρας.

Την ίδια στιγμή όμως, οι απειλές και τα fake news που διατυπώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση Ευρώπης και ΗΠΑ.

Τα επόμενα βήματα Ερντογάν

Ο αντιστράτηγος, Γιάννης Μπαλτζώης μιλώντας για τις απειλές αλλά και τα επόμενα βήματα του τούρκου προέδρου δήλωσε στο MEGA πως «έχει ικανό τον Ερντογάν για όλα» και συμπλήρωσε πως εάν τα ποσοστά του ανεβαίνουν με την συγκεκριμένη ρητορική που έχει υιοθετήσει, τότε θα τη συνεχίσει.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η ρητορική μίσους, ο παροξυσμός που δεν την έχουμε ξαναδεί στην παγκόσμια ιστορία…άρα εκτιμώ πως ο κύριος Ερντογάν δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να χάσει, θέλει ένα λάφυρο και το λάφυρο πρέπει να είναι κάτι το ελληνικό» προσέθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαλτζώης τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να εκτονωθεί με κάποιο επεισόδιο το αφήγημα του Τούρκου προέδρου.

«Είναι κομμάτι της τακτικής του και στο πώς διαπραγματεύεται και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται για πολλά και σε πολλά επίπεδα, να είσαι όσο το δυνατόν πιο πειστικός σε αυτό που λες, για αυτό και το κάνει σε τόσα πολλά επίπεδα» εξήγησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.

Ο καθηγητής τόνισε πως το βασικό πρόβλημα του Τούρκου προέδρου είναι η χαμένη αξιοπιστία του, την οποία προσπαθεί να κερδίσει με τη σκληρή ρητορική, αν και καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο.

«Η Ελλάδα πρέπει πάντοτε προς τον διεθνή παράγοντα να περνάει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει το πλαίσιο των θεμελιωδών κανόνων του παιχνιδιού, κάτι το οποίο προϋποθέτει ουσιαστικές προϋποθέσεις και από την απέναντι πλευρά» δήλωσε ο καθηγητής ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

Πάντως, η Αθήνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει με απόλυτη ψυχραιμία όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».

Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα»: «Αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση».

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

in.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου