Η ΕΕ ζητά από τους 27 να ελαχιστοποιήσουν τις βίζες για τους Ρώσους

Η ΕΕ ζητά από τους 27 να ελαχιστοποιήσουν τις βίζες για τους Ρώσους

Δεδομένης της κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία και τη μαζική φυγή πολιτών από τη χώρα μετά το διάταγμα μερικής επιστράτευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους 27 να μειώσουν στο ελάχιστο την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν μια πολύ ενδελεχή αξιολόγηση και αν κάποιος μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια ή απειλή για τις διεθνείς σχέσεις για κάποια από τα κράτη μέλη αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να πάρει βίζα. Αν ένας άνθρωπος, ένας Ρώσος πολίτης σκοπεύει να μείνει για περισσότερες από 90 ημέρες στην ΕΕ δεν πρέπει να του εκδοθεί βίζα» δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Σχεδόν 200.000 Ρώσοι πολίτες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες από όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μερική επιστράτευση των εφέδρων. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 65 ετών. Η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία για τους πολίτες με τουριστική βίζα. Η Φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες αφίξεις Ρώσων τουριστών βάζει σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ενώ έκαναν λόγο και για ανησυχίες ασφαλείας σε σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα παράνομα δημοψηφίσματα και το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου