Η Κύπρος σηματοδοτεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με στρατιωτική παρέλαση

Η Κύπρος σηματοδοτεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με στρατιωτική παρέλαση

Η Κύπρος γιορτάζει την 1η Οκτωβρίου, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με μια παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία. Έχουν περάσει 62 χρόνια από την ίδρυση της δημοκρατίας αφού η Κύπρος κέρδισε τελικά την πλήρη κυριαρχία από τη Βρετανία.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου», δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε μακροζωία στην Κυπριακή Δημοκρατία με ένα tweet, προσθέτοντας ότι «τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Ο Αναστασιάδης έλαβε τον χαιρετισμό της παρέλασης, παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Νωρίτερα, ο Αναστασιάδης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραβρέθηκαν σε μνημόσυνο προς τιμήν όσων έπεσαν αντιστασόμενοι στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Επίσης, κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα προς τιμήν των 13 αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα (ΕΟΚΑ) κατά της Αγγλοκρατίας 1955-1959, οι οποίοι είναι θαμμένοι εκεί.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο για να καταθέσει στεφάνι ενώπιον του ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή στο Twitter είπς: «Τιμούμε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μνήμη των ηρώων του Κυπριακού Ελληνισμού, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου