Κυρώσεις προμηνύει η ΕΕ προς την Αλβανία για τα κόμματα με κρυφή χρηματοδότηση

Κυρώσεις προμηνύει η ΕΕ προς την Αλβανία για τα κόμματα με κρυφή χρηματοδότηση

Τα αλβανικά πολιτικά κόμματα που θα λάβουν μυστική χρηματοδότηση θα τους επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι το πακέτο για το είδος των κυρώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, το γραφείο Τύπου της ΕΕ είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβει στις κυρώσεις πολιτικά κόμματα, συγκεκριμένες δραστηριότητες και άτομα που είναι υπεύθυνα και εμπλεκόμενα σε πράξεις διαφθοράς».

Το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είναι στη μαύρη λίστα της ΕΕ για να κηρυχθεί «non grata», όπως έχει ανακοινωθεί πολλές φορές από τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας Taulant Balla.

«Αν και η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ανήκει στο Συμβούλιο της Ε.Ε., το Κοινοβούλιο θα ασκήσει σημαντική πολιτική πίεση ως προς αυτό. Αυτό ήταν πολύ σαφές για τα πακέτα κυρώσεων που εγκρίθηκαν ως αποτέλεσμα της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως τον κύριο πολιτικό υποκινητή και κινητήριο μοχλό της διαδικασίας.

Στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρώτον, η εισαγωγή μιας δέσμης για την προστασία της δημοκρατίας για την ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ έναντι της κρυφής ξένης επιρροής και της συγκαλυμμένης χρηματοδότησης και την ένταξη της διαφθοράς στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου