Το ζήτημα των κατασκόπων στην Αλβανία και η εκμετάλλευση «μπλόγκερ» για παροχή πληροφοριών

Το ζήτημα των κατασκόπων στην Αλβανία και η εκμετάλλευση «μπλόγκερ» για παροχή πληροφοριών

Μια «σκιώδης» αγορά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα Βαλκάνια στην οποία γίνονται παραγγελίες για φωτογράφιση δυσπρόσιτων χώρων.

Στις 20 Αυγούστου, δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός συνελήφθησαν στην Αλβανία καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν σε ένα εγκαταλειμμένο στρατιωτικό εργοστάσιο στην πόλη Γκράμσι. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, οι κρατούμενοι προσπαθούσαν να κινηματογραφήσουν το εργοστάσιο και ένας από αυτούς, ο Μιχαήλ Ζόριν, ψέκασε μια ουσία «παραλυτική των νεύρων» στο πρόσωπο ενός φρουρού. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλυψε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για κατασκοπεία.

Ο ερευνητής της Bellingcat, Christo Grozev, πρότεινε επίσης ότι οι δραστηριότητες της ομάδας θα μπορούσαν να είναι εξίσου αυτές των ερασιτεχνών φωτογράφων ή ίσως ένα εξώφυλλο για μια επιχείρηση πληροφοριών. Στις 24 Αυγούστου, δικαστήριο του Ελμπασάν αποφάσισε ότι οι συλληφθέντες έπρεπε να παραμείνουν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τα λόγια του δικαστή Pajtime Fetahu, αφού εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία της εισαγγελίας, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η σύλληψη ήταν νόμιμη και ότι οι κατηγορίες βασίστηκαν σε βάσιμα στοιχεία. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές συγκεκριμένες πληροφορίες για την υπόθεση.

Στην αβεβαιότητα αυτής της κατάστασης προστίθεται το γεγονός ότι η Svetlana Timofeeva, μια από τις κρατούμενες, περισσότερο γνωστή με το ψευδώνυμο Lana Sator, είναι πράγματι blogger και φωτογράφος που ειδικεύεται στον «βιομηχανικό τουρισμό», δηλαδή, κινηματογραφεί εγκαταλελειμμένα κτίρια, καταφύγια βομβών και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ασχολείται με το blog από το 2007 και εκτός από τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, έχει κινηματογραφήσει μια σειρά από μυστικές τοποθεσίες στην ίδια τη Ρωσία.

Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2011, η Timofeeva δημοσίευσε φωτογραφίες του εργοστασίου Energomash, μια από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις στον κόσμο για την ανάπτυξη κινητήρων πυραύλων υγρού προωθητικού που χρησιμοποιούνται σε οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα. Η Timofeeva δημοσίευσε επίσης φωτογραφικά δοκίμια για τα εγκαταλειμμένα κτίρια της Ακαδημίας Στρατηγικών Δυνάμεων κοντά στο Κρεμλίνο, τις εγκαταλειμμένες αεροπορικές βάσεις της Γιουγκοσλαβίας και τις αποθήκες στη Λευκορωσία, μεταξύ άλλων. Το 2018, σε συνέντευξή της στο Radio Free Europe/Radio Liberty, ομολόγησε ότι «της αρέσει πολύ να ερευνά τα καταφύγια βομβών και το θέμα της πολιτικής άμυνας γενικά».

Η φίλη της Timofeeva, Anastasia K. (δεν διευκρινίζεται το επίθετο), επιβεβαιώνει επίσης ότι ο φωτογράφος είναι «μια πολύ γνωστή προσωπικότητα» και ένα τέτοιο ταξίδι γι' αυτήν ήταν απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, δημοσιογράφοι του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικού Ρεπορτάζ επιβεβαίωσαν ότι η σύλληψη της ομάδας σχετίζεται με κατασκοπεία. Κατά τα λεγόμενά τους, άλλα μέλη του δικτύου κατασκοπείας συνδέονται άμεσα με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν είναι ακόμη διατεθειμένοι να δώσουν λεπτομερή σχολιασμό, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλύψουν τέτοιες λεπτομέρειες της έρευνας.

Θεωρητικά, η βιογραφία της Timofeeva είναι συνεπής με αυτήν την εκδοχή της ιστορίας. Ήταν προφανώς δημόσιο πρόσωπο και μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών της στο Energomash, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αποκάλεσε τους μπλόγκερ «αθρήσια ποντίκια με κάμερες» και απείλησε να λάβει αντίποινα. Ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει ότι λήφθηκαν κατασταλτικά μέτρα κατά της Timofeeva, ενώ πολύ πιο αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά με άλλους συμμετέχοντες σε παρόμοια γυρίσματα και ανασκαφές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου